Вітаю Вас, Гість
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 »

Із 21 по 23 січня 2020 року на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» тривав триденний навчальний тренінг за програмою спецкурсу для підвищення кваліфікації педагогічних працівників на тему: «Організація роботи з розв’язання проблеми насильства в школі».

Цілі та завдання програми спецкурсу реалізуються у контексті всеукраїнського проєкту «Попередження насильства над дітьми в школі», що здійснюється всеукраїнською громадською організацією «Жіночий консорціум України» спільно з МОН України.

Педагогічні працівники під час тренінгу удосконалили професійні уміння, навички та компетентності, які сприяють якісному і безпечному процесу соціалізації дітей, проведенню заходів та впровадженню політики захисту здобувачів освіти від будь-яких форм насильства.

Учасники тренінгу, 34 особи, отримали документ про підвищення кваліфікації (1 кредит ЄКТС).

Тренер - Тетяна Артеменко, методист навчально-методичного центру психологічної служби КНЗ «ЧОІПОПП ЧОР».

Важливою ідеєю тренінгу залишається теза про те, що головним інструментом у роботі з насильством є емоційна позиція учасника освітнього процесу, його готовність до роботи у темі та вибір ... Читати далі »

Переглядів: 502 | Додав: psycommunity | Дата: 23.01.2020 | Коментарі (0)

З 13 по 15 січня 2020 року на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» для педагогічних працівників та спеціалістів психологічної служби були проведені курси підвищення кваліфікації.

Слухачі курсів підвищили фахові компетентності з теми «Робота зі складними випадками у закладі освіти». Було розглянуто кілька технологій, методів, технік та прийомів. Серед них – кейс-технології, методи супервізії та інтервізії, п'ятикрокова позитум-модель допомоги в педагогіці, психології та менеджменті, прийоми визначення потреб суб’єктів взаємодії, техніки діалогу, зокрема, техніка парафраз, «Я-повідомлення», техніки і прийоми асертивної комунікації, подолання стресу та емоційного відновлення.

По закінченню курсів учасники отримали документ про підвищення кваліфікації (1 кредит ЄКТС, 30 академічних годин).

Переглядів: 529 | Додав: psycommunity | Дата: 15.01.2020 | Коментарі (0)

17 вересня 2019 року на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» відбулася методична студія для практичних психологів закладів освіти «Ситуаційний підхід у роботі психолога: консультативний та супервізійний аспекти».

Робота методичної студії була спрямована на одну з форм підвищення кваліфікації психолога-консультанта – індивідуальну та групову супервізію, яка допомогла психологам вдосконалити професійну діяльність, знайти індивідуальний стиль діяльності, дозволила інтегрувати професійні вміння та навички в особистий досвід роботи.

Психологи ознайомилися з особливостями консультативної практики у роботі зі складними випадками в закладі осв ... Читати далі »

Переглядів: 619 | Додав: psycommunity | Дата: 17.09.2019 | Коментарі (0)

Упродовж 2019 р. при обласному НМ центрі ПС діяла творча група щодо узагальнення застосовуваного психодіагностичного та соціологічного інструментарію у закладах та установах освіти області. Інструментарій для використання у ЗСО та позашкільних ЗО був узагальнений у вигляді електронної бази професійного діагностичного інструментарію (діагностичних мінімумів) працівників психологічної служби та розташований на сервері сайту «Псі-ком'юніті Чекраси» (http://psycenter.at.ua/), адреса: http://psycenter.at.ua/load/diagnost/informacijna_baza_profesijnogo_diagnostichnogo_instrumentariju_specialistiv_psikhologichnoji_sluzhbi_cherkaskoji_oblasti/9-1-0-113

Інструментарій підібрано та згруповано у розділи у відповідності до рекомендацій, викладених у посібнику «Модель рецензирования (описания и оценки) психологических тестов, разработанная EFPA 1. Образцы документов (формы) и пояснения для рецензентов / сост. и ред. Д Бартрам . – Русс. перевод Н.А. Батурин, С.В. Устьянцева . - Версия 3.42: 2005г. // url: © EFPA : http://www.efpa.eu/professional-development/tests-and-testing.

Електронна база містить такі розділи: гра і символізація; ставлення до на ... Читати далі »

Переглядів: 482 | Додав: psycommunity | Дата: 30.06.2019 | Коментарі (0)

На семінарі-практикумі, що пройшов 19 березня в інституті, спеціалісти психологічної служби закладів освіти ділилися досвідом упровадження курсу «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей». Курс є частиною проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні».

Обмін практичними надбаннями стосовно втілення задач курсу фахівці здійснюють щорічно. Цього разу на семінарі працювало 24 спеціалісти. Психологи та соціальні педагоги разом з тренером Тетяною Артеменко розглянули теоретичні, прикладні та супервізійні аспекти реалізації курсу. Був представлений посібник «Підготовка вчителів до розвитку життєстійкості/стресостійкості у дітей в освітніх навчальних закладах» ... Читати далі »

Переглядів: 958 | Додав: psycommunity | Дата: 19.03.2019 | Коментарі (2)

Під час обласної педагогічної студії для методистів закладів позашкільної освіти «Особливості організації методичної роботи у закладах позашкільної освіти» був проведений практикум «Актуалізація особистісного ресурсу педагога через використання балансної моделі якості життя» (ведуча Артеменко Т.). Учасники (17 осіб) провели аналіз розподілу життєвої енергії та попрацювали над шляхами поліпшенням якості життя за «ромбом» Носсрата Пезешкіана. Вийшли на ресурсні зони та зони, які потребують уваги. Заповнення карти ресурсу допомогло спроектувати майбутні зміни.

ФБ: https://www.facebook.com/psytetianaart/posts/2284075524944863?__tn__=-R

Фото: http://psycenter.at.ua/photo/studiji/studiji_2019_01_10_pozashkillja/64

Переглядів: 635 | Додав: psycommunity | Дата: 10.01.2019 | Коментарі (0)

Психологи і соціальні педагоги Черкаських шкіл, усього 27 осіб, зібралися в стінах Служби у справах дітей Черкаської міської ради і працювали над темою булінгу в освіті. Хтось порахував, що тема – чиста кон’юнктура, і не дуже хочеться з нею працювати. Хтось вибрав трохи побути і піти геть. А хтось залишився до кінця і пережив всі сюжетні ходи групової взаємодії і весь коловрат емоцій. Несподіваними, хоч і дещо очікуваними, для ведучого стали так звані «паралельні процеси», які заявили про себе відразу після першого кола. Ті «гарячі» запити, які описують стосунки учасників на їхніх робочих місцях з батьками, дітьми та педагогами, були, як часто і трапляється, екстрапольовані на ведучого. Гру «Який жах!» справді буває зупинити непросто. Тому що разом з ударною хвилею киплячих емоцій, яка тепер спрямована на ведучого, останньому доводиться прийняти на себе ще й відповідальність за всіх «мертвих», «живих» і «ненароджених» (випливла така метафора) - і при цьому н ... Читати далі »

Переглядів: 621 | Додав: psycommunity | Дата: 10.01.2019 | Коментарі (0)

Тетяна Артеменко взяла участь у проведенні обласного семінару-практикуму для керівників гуртків спортивно-технічного профілю «Активізація творчої і пізнавальної діяльності гуртківців засобами сучасних технологій» (12-13 грудня 2018). Був проведений практикум «Стратегії взаємодії в навчанні та особиста ефективність педагога» (12.12.2018). У планах на майбутнє – підготувати зустріч на тему «Орієнтація на процес або на результат праці як концептуальна особливість позиції педагога, або що робити з «неталановитими» дітьми».

Фото: http://psycenter.at.ua/photo/studiji/studiji_2018_12_12_pozashkillja/62

ФБ: https://www.facebook.com/psytetianaart/posts/2236072136411869?__tn__=-R

Переглядів: 589 | Додав: psycommunity | Дата: 13.12.2018 | Коментарі (0)

Курси соціальних педагогів (29.11- 08.12.2018), заняття на тему «Системний підхід до організації в закладі освіти роботи з протидії насильству та жорстокому поводженню з дітьми» (2 год, 03.12.2018) та «Соціально-психологічні аспекти девіантної поведінки» (4 год, 04.12.2018), викладач Артеменко Т.; робота над проблемою групового цькування і насильства починається з персональної рефлексії та усвідомлення власної світоглядної позиції - інакшого способу не існує; серед вправ – демонстрація-практикум роботи з побудови морального процесу у групі; аналіз та застосування алгоритму вирішення ситуацій з насильством у закладі стає можливим завдяки визначенню чітких ролей у міждисциплінарній команді та вибудуванню власних професійних меж; діагностика і корекція девіацій, зокрема, адикцій, може бути ефективною через виявлення поведінкових патернів, що базуються на визначених потребах, та через наступний поведінковий тренінг; відповідальність фахівця та його компетенції мають стосуватися, насамперед, аспектів власного ресурсування та раціонального розподілу сил. На фото – «піймані» моменти групової роботи (усього працювало 30 осіб).

Фото тут: http://psycenter.at.ua/photo/ ... Читати далі »

Переглядів: 638 | Додав: psycommunity | Дата: 04.12.2018 | Коментарі (0)

На цьогорічних листопадових курсах (29.10.18 - 11.11.18) психологи працювали, серед інших, з темою стресу, насильства, булінгу та мобінгу, девіацій.

Хіт запитів у роботі зі стресом – як «зберегти» себе, коли працюєш з клієнтом, який перебуває у стресі, як знайти внутрішні ресурси для поствідновлення та як практикувати самому, коли ти усвідомлюєш, що переживаєш у цей момент гострий стрес. Практичною відповіддю на запити став розгляд «живої консультації» з клієнтом за принципом стоп-кадру з підключенням обговорення в групі. Розглядались такі феномени, як якість контакту, рапорт, безпека, стабілізація та зміст трансференцій. Особлива увага зверталася на вміння диференціювати свої стани та стани клієнта та виконання задач ресурсування у ході консультативного контакту (за Н. Пезешкіаном). Були опрацьовані антистресові методи дихання та візуалізації. На роботу було відведено 2 години.

У контексті задач подолання булінгу та мобінгу акценти були поставлені на виявлення та рефлексію рольових виборів у в уявній ситуації групового кривдження. Очевидно, група зіткнулася з персональними виборами в континуумі «моя реальна групова роль» - «моя ідеальна групова роль» та змогла розв’язати для себе задачі, зі слів учасниці, через побудову «автонаративу». На виході ... Читати далі »

Переглядів: 658 | Додав: psycommunity | Дата: 07.11.2018 | Коментарі (0)

Навчально-методичним центром психологічної служби інституту 2 жовтня 2018 року був проведений супервізійний семінар «Формування консультативних навичок спеціаліста для розвитку стресостійкості учасників освітнього процесу». Учасники актуалізували знання та навички роботи з особами, що переживають стрес, розглянули перелік діагностичних методик для визначення способів реакції на стрес та способів упорання зі стресом, кризою та травмою, на прикладах із практики проаналізували прийоми та алгоритми здійснення кореційної та консультативної роботи з дітьми та дорослими.

Методист центру Наталія Дудіна презентувала підходи до профілактики стресу та розвитку стресостійкості у здобувачів освіти та педагогічних працівників. Методист Тетяна Артеменко обговорила з групою практичні кейси, що описують такі прийоми та технології, як опора на ресурс клієнта, розвиток його з ... Читати далі »

Переглядів: 632 | Додав: psycommunity | Дата: 02.10.2018 | Коментарі (0)

"Усы и хвост - вот мои документы!"

На мал."Усы и хвост - вот мои документы!"

Колеги, підготувала огляд змін, що стосуються нових форм документації для працівників психологічної служби (порівняння листів Міністерства освіти і науки України від 27.08.2000 р. №1/9-352 та від 05.09.2018 № 1/9-529)

Документація практичного психолога:

«Перспективний план роботи практичного психолога». Став «перспективний план» (був просто «план»). З'явилася профілактична робота, зникла розвиткові, відновлювальна, орг-методична робота і зв’язки з громадськістю. Зник план роботи на місяць.

«Журнал щоденного обліку роботи практичного психолога». З'явилася графи «напрям діяльності» і «примітка».

«Протокол індивідуальної психологічної діагностики» (ведеться за потреби) – замість «Індивідуальних карток психолого-педагогічного діагностування» (у новому документі розділів з'явилося більше)

«Протокол індивідуальної психологічної консультації» (ведеться за потреби) – замість «П ... Читати далі »

Переглядів: 873 | Додав: psycommunity | Дата: 06.09.2018 | Коментарі (0)

Рада вітати фахівців психологічної служби закладів професійної і професійно-технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти на нашій методичній студії! Вперше для такого формату ми збираємося в дистанційному режимі і працюємо на ресурсах цього сайту та сайту інституту післядипломної освіти. Працюємо 4 вересня з 10:00 до 17:00 в режимі текстового чату (обміну повідомленнями в комп’ютерній мережі).

Актуальність запропонованої теми обумовлена потребами пошуку відповідей на виклики, що стосуються роботи зі складними випадками у закладі освіти та не можуть бути охоплені застосуванням до них усталених існуючих методів, форм і прийомів роботи. Запозичена з методів соціальної роботи, технологія кейс-менеджменту є інструментом роботи команди фахівців, що спрямована на покращення якості освітнього процесу та задоволення потреб його учасників.

Обласний інститут післядипломної освіти проводить навчання та супервізії для різних категорій педагогічних працівників у напрямку опанування технологією кейс-менеджменту. Упродовж 2017-2018 навчального року практичні психологи, соціальні педагоги, класні керівники, вчителі-предметники, завідувачі методичних кабінетів районів, міст, інших територіальних утворень опановували вказану технологію під час с ... Читати далі »

Переглядів: 729 | Додав: psycommunity | Дата: 28.08.2018 | Коментарі (0)

МОН вирішило зробити узагальнення досвіду практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти щодо розробки та реалізації авторських програм і разом оновити та поповнити інформаційну базу професійного інструментарію фахівців психологічної служби у системі освіти України.

Тож наказом МОН від 31 травня 2018 року оголошено Всеукраїнський конкурс авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі».

Етапи конкурсу:

І етап – районний (міський) – до грудня поточного року.

ІІ етап – обласний, Київський та Севастопольський міський – до лютого наступного року.

ІІІ етап – фінальний – до травня наступного року.

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0744-18

Переглядів: 686 | Додав: psycommunity | Дата: 16.08.2018 | Коментарі (0)

25 червня пройшла інтервізія для психологів.

Це була група про те, як не спішити. Про включеність. Про пригоди. Про життя як пригоду.

«Не поспішайте – вас чекає білий кролик».

«Быстрее-быстрее-быстрее, / Я опаздываю, опаздываю, / И стрелки на моих часах / Начинают дрожать.» (Marilyn Manson, «Are You the Rabbit?»)

Працювало 8 осіб. Розглянули тему в ключі ТА, гештальт та екзистенційного підходу. Автори, на яких опиралися - Фріц і Лаура Перлз, Еріх Фромм, Альфрід Ленгле, Тоні Вайт, Клод Штайнер. Зачепили поняття драйверів (розгляну ... Читати далі »

Переглядів: 567 | Додав: psycommunity | Дата: 26.06.2018 | Коментарі (0)

Порадіємо за наших колег, практичних психологів і соціальних педагогів, роботи яких були визнані кращими на XХІІІ обласній виставці “Інноваційний пошук освітян Черкащини“ (наказ УОН ЧОДА від 22.05.2018 № 117 "Про підсумки XХІІІ обласної виставки “Інноваційний пошук освітян Черкащини“).

Список педагогічних працівників, нагороджених Дипломами управління, матеріали яких визнані кращими і можуть бути рекомендовані для впровадження у практику роботи педагогів області:

1. Уманська Олена Василівна, практичний психолог Лисянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Лисянської районної ради, за методичний посібник «Евалюація як система інноваційного підвищення якості освіти в організації освітнього простору».

Список педагогічних працівників, ... Читати далі »

Переглядів: 532 | Додав: psycommunity | Дата: 22.06.2018 | Коментарі (0)

Представляємо досвід практичного психолога Олени Манзі.

Відомості про автора: Манзя Олена Олександрівна, 22.11.1971 р.н. Практичний психолог, освіта вища; закінчила Черкаський Державний педагогічний інститут, 1994 рік, спеціальність «Вчитель російської мови і літератури»; Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького, 2004 рік, спеціальність «Практичний психолог». Загальний педагогічний стаж 11 років, на посаді психолога 8 років; голова методичного об’єднання практичних психологів Городищенського району Черкаської області. У 2018 році атестаційною комісією відділу освіти присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії». Тема досвіду: ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Додав: psycommunity | Дата: 28.05.2018 | Коментарі (0)

Повідомляємо, що на численні запити педагогів області з 11 по 15 червня 2018 року на базі Комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» відбудуться тренінги, практикуми, майстер-класи у рамках Літньої школи професійного розвитку педагогічних працівників.

Пропонуємо перелік тренінгів, практикумів, майстер-класів та електронні адреси реєстрації для участі в них.

(Список тренінгів на Літню школу професійного розвитку педагогічних працівників див. тут http://oipopp.ed-sp.net/node/25619):

тренінг №4 «Кейс-менеджмент у закладі освіти» (тренер: Артеменко Тетяна Борисівна, методист-практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи, тривалість – 1 день, 6 годин); детальна інформація та реєстраційна форма: https://docs.google.com/forms/d/1xL-Br4AVPTYxmjg9Z3CyEDyijMEFUMsmZHH6tuWdU8M/edit )

Звертаємо увагу на таке:

Участь у Літній школі професійного розвитку – лише за бажанням самого педагогічного працівника.

Зареєструватись на заходи Літньої школи професійного розвитку необхідно до 01 червня 2018 року лише зі своєї електронної адреси.

... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: psycommunity | Дата: 21.05.2018 | Коментарі (0)

Завершилась конференція Черкаського осередку Української спілки психотерапевтів «Ритми життя у просторі культури», що пройшла 24 березня 2018 року. П'ятдесят дев'ять осіб, закоханих у психологію, психотерапію та втаємничені глибини людської душі, провели день в Обласному Художньому музеї.

Кілька анонсів:

Ворк-шоп Владимира Карикаша "Супервизия: от нарциссицеской боли, страхов и стыда к профессиональному развитию": Мне близко следующее определение: «Супервизия – это процесс, в результате которого супервизор, супервизируемый и клиент узнают что-то новое о себе и друг о друге». Будучи супервизором в методе Позитивной психотерапии Н.Пезешкиана на протяжении многих лет, я замечаю, что по мере приобретения опыта у практикующих психологов и психотерапевтов волнообразно (от желания до избегания) меняется как мотивация, так и само отношение к супервизии, а вместе с этим и сама способность пользоваться этим видом повышения своего профессионализма. Гипотеза состоит в том, что за этим может скрываться не осознаваемая динамика нарциссических составляющих самой профессиональной идентичности (вытесняемые чувства страха и стыда) и развитие конкуренции в профессиональных сообществах. Мне будет интересно и полезно обменяться опытом и идеями с коллегами ведущими частную практику.

Мастер-класс Светланы Кириченко &quo ... Читати далі »

Переглядів: 749 | Додав: psycommunity | Дата: 27.03.2018 | Коментарі (0)

Інститут продовжує здійснювати методичний супровід курсу «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей», який є частиною проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні».

Так, 20 березня ц.р. відбувся семінар-тренінг, на якому спеціалісти психологічної служби закладів освіти області розглянули особливості упровадження вказаного навчального курсу. Тренер Тетяна Артеменко здійснила огляд досягнень проекту і курсу упродовж 2015-2018 років у розрізі проведених навчань, здійснюваної практики та супервізійного супроводу діяльності фахівців. Практичні психологи та соціальні педагоги поділилися успіхами та запитами, було розглянуто ряд кейсів та визначено загальні завдання для подальшої реалізації завдань курсу.

... Читати далі »

Переглядів: 924 | Додав: psycommunity | Дата: 20.03.2018 | Коментарі (0)

Щодо надання психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу та іншим користувачам психологічних послуг у ситуації військового конфлікту обласний центр практичної психології та соціальної роботи повідомляє наступне.

Практичні психологи та соціальні педагоги навчальних закладів Черкаської області надають безпосередню допомогу дітям та сім'ям учасників АТО у відповідності до завдань, поставлених галузевим міністерством.

Зокрема, за період з серпня 2014 по травень 2015 рр. допомога була надана 875 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО. Роботу здійснювали близько 200 спеціалістів.

... Читати далі »

Переглядів: 511 | Додав: psycommunity | Дата: 16.03.2018 | Коментарі (0)

Відповідно до плану роботи комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» з 19 по 23 лютого 2018 року на сайті закладу проходить науково-практична Інтернет-конференція «Використання гуманітарних ресурсів для розвитку засад психологічного здоров'я в закладі освіти».

У конференції беруть участь працівники психологічної служби, педагоги, методисти, керівники освітніх закладів та установ та їх заступники. Статті та тези виступів учасників популяризують сучасні форми, методи, технології та підходи у роботі педагогічних працівників і освітніх закладів області.

На конференції працюють секції за такими напрямками:

... Читати далі »

Переглядів: 699 | Додав: psycommunity | Дата: 21.02.2018 | Коментарі (0)

Як утримати персональні кордони? Під таким гаслом 24 січня ц.р. у кількості восьми осіб зібралась інтервізійна група для практичних психологів та спеціалістів суміжних галузей.

Обговорювались ситуації та маркери, які допомагають зрозуміти про власні кордони, кордони іншої людини та характер взаємодії, розглядались некорисні установки, описані КП-терапевтами, а також ознаки здорових стосунків. Виконувались вправи на розвиток сенситивності. Було багато рефлексії про власні способи побудови та утримання кордонів. Учасники отримали домашнє завдання. Наступного разу тема буде продовжена. Для бажаючих приєднатися домашнє завдання також актуальне. Про наступну дату дізнавайтеся з анонсів у ФБ.

На сайті у фотоальбомах: http://psycenter.at.ua/photo/interviziji/intervizija_2018_01_24/56

Подія у ФБ: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1388329087943761&type=3 (для перегляду потрібна реєстрація у групі)

Переглядів: 678 | Додав: psycommunity | Дата: 24.01.2018 | Коментарі (0)

11 січня ц.р. на базі КЗ «Черкаський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді ЧОР» працювала обласна педагогічна студія для керівників гуртків початкового технічного моделювання, кіно- та фотоаматорства закладів позашкільної освіти області на тему «Формування інформаційно-комунікативної компетентності педагогів шляхом використання інноваційних технологій навчання».

У питаннях «психолого-педагогічних аспектів безпеки в мережі Інтернет» допомогла розібратись практичний психолог, методист Тетяна Артеменко. Учасники обговорили умови, які дозволяють батькам убезпечити перебування дітей у мережі Інтернет, особливості постійного супроводу дитини, на яку може чигати небезпека, та необхідність забезпечення такого феномену як наставництво. Педагоги розглянули якості та здібності дорослого, які допомагають створювати атмосферу безпеки, зокрема такі як сила «Его» (сила «Я») у дорослого, дотримання дорослим діалогічної позиції у спілкуванні з дитиною та всередині сім'ї, довірливі відносини, близькість з дитиною; раннє задоволення потреб дитини (насамперед, потреб в приналежності, досягненні, автономії, вихованні та розумінні, за Е. ... Читати далі »

Переглядів: 669 | Додав: psycommunity | Дата: 11.01.2018 | Коментарі (0)

Передноворічна інтервізія 27 числа була майже імпровізацією. Зразу скажемо, не було ні ялинок, ні дощику, ніхто не підводив підсумки року. Справедливості ради скажу, що на деревці, схожому на японське, висіла гірлянда, ну і світилася,зрозуміло. Говорили про міжкультурні відмінності, про різні підходи у лікуванні травми, про те, як не варто проводити майстер-класи. А потім про те, як варто - і як навіть дуже бажано. А ще про успіхи з клієнтами. Були справді надихаючі приклади. Практики не було. Зате були фото. І нові люди. Цього разу нас було десятеро. Наступна зустріч ймовірно 24 січня 2018-го.

ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1362665380510132/

Фото на сайті: http://psycenter.at.ua/photo/interviziji/intervizija_2017_12_27/53

Переглядів: 623 | Додав: psycommunity | Дата: 27.12.2017 | Коментарі (0)

Ваш покірний слуга виборола ІІ місце на дев’ятому Всеукраїнському конкурсі наукових, навчальних і методичних праць з проблем післядипломної освіти у номінації «Навчальні програми з навчально-методичним забезпеченням». Назва роботи: Фахова підготовка практичного психолога системи освіти : Навч.-метод. комплекс до змістового модуля освітньо-професійної програми підвищення кваліфікації практичних психологів навчальних закладів / Т.Б. Артеменко. – Черкаси: КНЗ ЧОІПОПП ЧОР, 2017. – 264 с.

ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ДЕВ’ЯТОГО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ НАУКОВИХ, НАВЧАЛЬНИХ І МЕТОДИЧНИХ ПРАЦЬ З ПРОБЛЕМ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ

12 Грудня 2017

Дев’ятий всеукраїнський конкурс наукових, навчальних і методичних праць з проблем післядипломної освіти,відповідно до розпорядження УВУПО № 1-рд від 13 лютого 2017 р. та розпорядження ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» № 4-р від 14 лютого 2017 р. проводився під егідою Консорціуму закладів післядипломної освіти із залученням закладів післядипломної освіти – членів Українського відкритого університету післядипломної освіти з метою забезпечення діяльності цих інститутів у єдиному науково-методичному просторі з метою підвищення рівня навчально-методичного і науково-методичного забезпечення освітньої діяльності закладів післядипломної освіти, а також сприяння проф ... Читати далі »

Переглядів: 604 | Додав: psycommunity | Дата: 12.12.2017 | Коментарі (2)

22 листопада ц.р. продовжила роботу інтервізійна група для практичних психологів. Тема – «Розпізнавання маніпулятивних впливів та вихід з ігор». Цього разу у групі працювало 13 фахівців. Після невеликого теоретичного блоку про особливості взаємодії у термінах та концепціях транзакційного аналізу учасники розглянули практичні ситуації. Дві з них стосувалися «ігор у кабінеті психотерапевта» і одна – взаємодії між колегами. Наступна зустріч планується так само на 4-у середу місяця, тема буде продовжена.

ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1332277236882280/

Фото на сайті: http://psycenter.at.ua/photo/interviziji/intervizija_2017_11_22/52

Переглядів: 764 | Додав: psycommunity | Дата: 22.11.2017 | Коментарі (0)

Відповідно до плану роботи комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» 07 листопада 2017 року в рамках роботи Школи професійної майстерності працювала супервізійна група «Особливості упровадження навичок кризового консультування». Ведуча – Тетяна Артеменко.

До участі були запрошені працівники психологічної служби, які раніше пройшли навчання за програмою «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей» та упроваджують курс у закладі освіти.

Захід був спрямований на обмін досвідом та удосконалення професійних навичок спеціалістів у роботі з дітьми, педагогами, батьками в рамках зазначеної ... Читати далі »

Переглядів: 794 | Додав: psycommunity | Дата: 07.11.2017 | Коментарі (0)

03 листопада, опановуючи тему «Профілактика залежностей та деструктивної поведінки учнів в професійній діяльності соціального педагога», слухачі курсів (30.10-11.11.2017) розглянули, як можна наповнювати чотири сфери життєвої активності дитини, обговорили шляхи зміни негативних емоційних установок на позитивні, проаналізували соціальні аспекти ігрових транзакцій, що призводять до залежності та спів залежності, а також способи виходу з подібних непродуктивних стосунків. На прикладі випадків з практики учасники заняття змогли знайти відповіді на професійні питання, що стосуються стратегії побудови роботи зі складними підлітками та усвідомлення своїх професійних ролей.

На фото – фрагмент роботи у режимі групової супервізії.

Див. також фотоальбом на сайті: http://psycenter.at.ua/photo/kursi/kursi_socialnikh_pedagogiv_2017_11_03/50

Допис для зареєстрованих у ФБ користувачів: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1319978728112131&type=3

... Читати далі »

Переглядів: 580 | Додав: psycommunity | Дата: 03.11.2017 | Коментарі (0)

Ті, хто цікавиться психологією та саморозвитком, нещодавно мали нагоду отримати позитивний досвід, відвідавши конференцію, що її організував Черкаський осередок Української спілки психотерапевтів (УСП) 28 жовтня 2017 року під назвою «Шляхи до щастя. Інтелект. Емоції. Діяльність. Стосунки. Цілісність».

Напередодні заходу голова осередку організації Олександр Сивак виступив з анонсом: «Ми хочемо показати наскільки великий потенціал у сфері психології та психотерапії мають Черкаси. У нас працюють сильні спеціалісти, кожен з яких успішно розвиває свій напрямок роботи, напрацьовує власні цікаві методики. На конференцію тренерами ми запросили лише практикуючих психологів та психотерапевтів. Тому цей захід буде цікавим і корисним для людей, які цікавляться психологією, або ж мають психологічні проблеми й шукають шляхи їх вирішення». (див. ... Читати далі »

Переглядів: 717 | Додав: psycommunity | Дата: 28.10.2017 | Коментарі (0)

18 жовтня був запущений старий-новий інтервізійний проект для професійного спілкування та розвитку психологів. Усього працювало 10 осіб. Це були фахівці з освіти, медицини, силових структур, коучі та менеджери з продажу. Група познайомилася, сформувала правила, запити та теми для роботи, визначила структуру та частотність зустрічей. Безкоштовна участь була визначена як один із принципів. У процесі роботи було сформовано запити – один по роботі з клієнтом та один стосовно власного професійного зростання. Вдалося попрацювати з першим запитом. Робота проходила у формі групової супервізії. Значна увага надавалася роботі з метафорою та почуттями. Учасники визначили тему та форму роботи на наступну зустріч. Вона стосуватиметься розпізнавання маніпулятивних впливів та виходу з ігор. Зустрічаємося раз у місяць. Група відкрита, приймаємо нових учасників. Відповімо на всі запитання за вказаними в оголошенні телефонами, в ФБ, по вайберу чи мессенджеру.

Оголошення про подію у ФБ у групі «Псі-ком'юніті Черкаси»: https://www.facebook.com/events/1403735029743446/?acontext=%7B%22ref%22%3A%224%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22370%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

Звіт:& ... Читати далі »

Переглядів: 762 | Додав: psycommunity | Дата: 18.10.2017 | Коментарі (0)

04-05 жовтня 2017 р. в інституті пройшов тренінг «Виховання характеру», який проводили Джон Кук та Чарльз Ландрет (Техас, Даллас). Американська культура помітно відрізняється від нашої навіть на рівні розуміння особистих якостей та «джентльменського набору» рис характеру, які вітаються у суспільстві. Поняття порядності у нас більше асоціюється з відповідальністю, ввічливістю та соціально бажаною поведінкою, в той час як англ. відповідником нашої порядності є «integrity» (цілісність) – щось дуже близьке до поняття конгруентності - за характеристиками це послідовність у думках, словах, діях. Чесність американці розглядають як поведінковий прояв. Чесність для них є тим, що створює противагу підступності і крутійству, українська ж аудиторія більше наголошувала на вербальній активності, а саме на умінні говорити правду та бути відвертим. Обговорюючи турботу, американці, навпаки, зробили акцент на емоційних проявах - співчутті та емпатії, хоча українська турбота - це майже виключно поведінковий акт. І зовсім вже розійшлися цінності, коли американський професор почав багато говорити про сміливість та справедливість, особливо про такі поціновувані якості, як здатність виділятися з натовпу, приймати непопулярні для оточення рішення, відстоювати свої кордони. І аудиторія зовсім знітилася, коли постало питання, що ж таке духовність. У нас ... Читати далі »

Переглядів: 835 | Додав: psycommunity | Дата: 05.10.2017 | Коментарі (0)

Щойно були набрані навчальні групи до Монастирищенського професійного ліцею Черкаської області, як практичний психолог ліцею Неля Каневська вже традиційно провела для них, як вона сама називає, "лісовий тренінг". Більше про мотузковий тренінг для учнівської молоді можна прочитати, перейшовши на стор. сайту "Досвід" http://psycenter.at.ua/blog/shhorichnij_psikhologichnij_motuzkovij_kurs_dlja_licejistiv_monastirishhini/2017-09-26-21 . Фото тут: http://psycenter.at.ua/photo/treningi/trening_motuzkovij_n_kanevska_2017_09/48

Переглядів: 809 | Додав: psycommunity | Дата: 26.09.2017 | Коментарі (0)

Уже традиційно у вересні місяці, 21.09-22.09.2017, в КНЗ ЧОІПОПП ЧОР пройшов ІХ Міжнародний фестиваль педагогічних інновацій. У секції «Інновація у післядипломній освіті» Т.Артеменко, методист ОЦППСР, розповіла учасникам про можливості застосування методу супервізії у післядипломній підготовці практичних психологів.

Більше у ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1281644655278872/

Переглядів: 505 | Додав: psycommunity | Дата: 22.09.2017 | Коментарі (0)

У ц.р. зусиллями практичних психологів, соціальних педагогів та методистів нарешті започатковано створення бази даних професійного діагностичного інструментарію. Перші понад сто методик, що відповідають галузевим вимогам, завантажено на цей сайт (сторінка «Ресурси» http://psycenter.at.ua/load/diagnost/informacijna_baza_profesijnogo_diagnostichnogo_instrumentariju_specialistiv_psikhologichnoji_sluzhbi_cherkaskoji_oblasti/9-1-0-113_. Окремими файлами по мірі надходження завантажуються посібники, статті та тексти методик. Вдячні всім за таку роботу. Раді усім активностям у цьому напрямку. (Т. Артеменко)

Переглядів: 1156 | Додав: psycommunity | Дата: 15.06.2017 | Коментарі (0)

Протягом 2016-2017 рр. фахівцями психологічної служби здійснювався методичний супровід щодо узагальнення та популяризації досвіду роботи, теоретико-прикладних напрацювань, висвітлення фахової та суспільної активності працівників психологічної служби.

Спеціалістами ОЦППСР та психологічних служб районів/міст/ОТГ розроблено, в т.ч. у складі авторських груп, опубліковано та представлено в рамках виставок передового педагогічного досвіду обласного та всеукраїнського рівнів, на фахових конкурсах методичні та інформаційні матеріали. Серед них:

Артеменко Т. Б. Професійні стандарти діяльності психолога [Методичні рекомендації] / Т.Б.Артеменко. – Черкаси: КНЗ ЧОІПОПП ЧОР, 2016. – 36 с. (рекомендовано вченою радою КНЗ ЧОІПОПП ЧОР, протокол №2 від 25.05.2016 р., до участі у Восьмому всеукраїнському конкурсі на кращу науково-методичну розробку в системі післядипломної педагогічної освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН, 29.08.2016; за результатами участі у конкурсі робота посіла ІІІ місце);

Психолого-педагогічні семінари-практикуми в роботі практичного психолога. [Електронний ресурс] / автор-упорядн. Н.А.Косенко. – Шпола, 2017. – 24 с. (грамота КНЗ ЧОІПОПП ЧОР за результатами участі в обласному ... Читати далі »

Переглядів: 1053 | Додав: psycommunity | Дата: 07.06.2017 | Коментарі (0)

У травні ц.р. були підготовлені матеріали по вивченню досвіду Вікторії Ракітіної на тему «Застосування транзакційного аналізу в системі освіти». Ознайомитись з анотацією можна, перейшовши на сторінку сайту «Досвід» http://psycenter.at.ua/blog/dosvid_viktoriji_rakitinoji_zastosuvannja_tranzakcijnogo_analizu_v_sistemi_osviti/2017-05-27-20 Нагадаємо, що Вікторія у числі дев'яти осіб з Черкащини у минулому році за свої професійні здобутки була нагороджена грамотою Українського НМЦ ППСР НАПНУ.

Переглядів: 575 | Додав: psycommunity | Дата: 27.05.2017 | Коментарі (0)

01-02.03.2017 та 10-11.05.2017 пройшли два останніх тренінгових модуля БФ журналу «Единственная» в рамках проекту “Підвищення кваліфікації психологів і соціальних педагогів» (м. Черкаси) Це були теми 7 «Асертивність» та 8 «Турбота про себе» (сесії 6,7). Завершився проект творчими звітами та сертифікацією.

Переглядів: 655 | Додав: psycommunity | Дата: 11.05.2017 | Коментарі (0)

У рамках ХХІІ обласної педагогічної виставки «Інноваційний пошук освітян Черкащини – 2017», 27.04.2017, з 12.00 до 13.00, практичні психологи, соціальні педагоги,заступники директора та педагоги-організатори мали змогу повправлятися у навичках самопрезентації. На таку тему провела свій майстер-клас Артеменко Т.Б., методист-практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи. Заняття "Формування навичок самопрезентації педагога" включало роботу з постановки голосу та розвитку асертивних прийомів комунікації, зокрема, використання «я-повідомлення» у діалозі. Учасникам сподобався новий досвід.

Більше фото на цьому ж сайті: http://psycenter.at.ua/photo/majster_klasi/majster_klas_2017_04_27_samoprezentacija/46

Матеріал на ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1159911060785566/

Переглядів: 1016 | Додав: psycommunity | Дата: 27.04.2017 | Коментарі (0)

24.04.2017 методист-практичний психолог Артеменко Т.Б. провела заняття на тему «Актуалізація професійного ресурсу педагога» з педагогічним колективом Корсунь-Шевченківської гімназії. Заняття заплановано в рамках тижня психології у навчальному закладі. Педагоги вчилися віднаходити свій власний ресурс та ресурс іншого, працювали над розв’язанням складних професійних ситуацій через аналіз кейсів з практики та з опорою на сильні сторони усіх учасників ситуації. Таке заняття стало своєрідним пропедевтичним кроком до роботи з більш широкою темою попередження професійного вигорання педагога. Ця тема для вчителів гімназії, як, загалом, і для працівників інших навчальних закладів, продовжує залишатися актуальною. Реалізувати завдання теми в роботі гімназії зможе і надалі психолог школи Володимир Зініченко.

Фото тут: http://psycenter.at.ua/photo/treningi/trening_resurs_2017_04_24_korsun_sh_gimnazija/47 Матеріал на ФБ: ... Читати далі »

Переглядів: 753 | Додав: psycommunity | Дата: 24.04.2017 | Коментарі (0)

Інтервізія для фахівців допомагаючих професій, що відбулася 19 квітня п. р. у Черкасах, пройшла під знаком пошуку складових професійної ідентичності консультанта/терапевта. Усього теоретико-прикладною розвідкою займалося 9 осіб. Нова модель профідентичності, представлена Сашею Сиваком, була побудована на засадах позитум-підходу, філософії гунг-фу і авторському баченні. Про неї думали, сперечалися, а потім «перевірили» на практичному застосуванні. Ігор Озерянський за підтримки групи допоміг учасникам пережити власний досвід, спроектований на експериментальну модель. Щодо організації, то поки що залишається відкритим питання про те, чи буде група ще відкритою деякий час, чи вже вважається закритою.

Фотозвіт тут: http://psycenter.at.ua/photo/interviziji/intervizija_2017_04_19_usp/44

Подія на ФБ: https://www.facebook.com/tatiana.art.3/posts/1435811393148121?pnref=story

на сайті ЧО УСП: http://uspcherk ... Читати далі »

Переглядів: 660 | Додав: psycommunity | Дата: 19.04.2017 | Коментарі (0)

Не будучи відвертими апологетами ненасильницького спілкування :), про всяк випадок вивчаємо абетку емпатії. Ігор Озерянський ділиться технологією. Тренуємося. Робота по колу, у двійках і на групу. Трохи гештальту, клієнтоцентрованої п/т та творчого сплаву із того, чому віддає перевагу автор технології. (Заняття проведено 11 квітня п.р. в рамках активності Черкаського осередку УСП)

Фото: http://psycenter.at.ua/photo/grupi/grupa_usp_2017_04_11/41

Див. також: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1137650879678251&type=1

http://uspcherkasy.at.ua/news/zasvoennja_elementiv_e ... Читати далі »

Переглядів: 668 | Додав: psycommunity | Дата: 11.04.2017 | Коментарі (0)

У поточному 2017 році комунальним навчальним закладом «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» продовжена підготовка фахівців психологічної служби у рамках проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні». 4 квітня провайдером проекту в області Артеменко Т.Б. був проведений семінар-тренінг на тему «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей». У відповідності до поданих заявок участь у заході взяли 28 осіб з числа працівників психологічної служби міст, районів, територіальних громад.

Програма роботи семінару-тренінгу передбачала засвоєння таких понять, навичок та груп навичок, як психічний стрес та його діагностика у дітей та дорослих; принципи надання первинної психологічної допомоги під час гуманітарни ... Читати далі »

Переглядів: 783 | Додав: psycommunity | Дата: 04.04.2017 | Коментарі (0)

30 березня п.р. у смт Маньківка Тетяною Артеменко було проведене заняття «Інтервізійна та супервізійна підтримка діяльності спеціалістів психологічної служби». Зацікавилися темою 16 осіб – практичних психологів та соціальних педагогів. Учасники розглянули теоретико-методологічні засади проведення інтервізійних та супервізійних груп, представили для розгляду свої ситуації з практики. Для використання в роботі всі фахівці отримали тематичні статті, буклети, посібники, зразки бланків для представлення випадку на супервізію.

Див. також у ФБ, група «Псі-ком'юніті» (для зареєстрованих учасників): https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1138037952972877&type=1

Більше фото тут: http://psycenter.at.ua/photo/superviziji/supervizija_2017_03_30_mankivka/43

Підготувала Т.Артеменко

Переглядів: 581 | Додав: psycommunity | Дата: 30.03.2017 | Коментарі (0)

25 березня п.р. пройшла вже традиційна весняна практична конференція «Час і простір весни». Організував її Черкаський осередок УСП. Познайомитися з методами та прийомами сучасної психології та психотерапії, поповнити свої внутрішні ресурси та розширити коло друзів та однодумців учасники змогли на майстер-класах, воркшопах та тренінгах, які проходили у три лінійки. Взяти участь у роботі конференції цього разу виявили бажання більше 40-а осіб.

Дизайн конференції:

09.30 - 10.00 Реєстрація учасників

10.00 - 10.20 Відкриття – налаштування

10.20 - 10.30 Презентація першої лінійки майстер-класів.

10.30 – 12.00 Перша лінійка майстер-класів :

Ігор Озерянський. «Елементи емпатичного спілкування»

Ірина Будавіцька. «Подорож місцями сили»

Микола Семиліт. «Проектування майбутнього людини»

Наталія Козлова. «Арт-вітамінний комплекс, або ресурс у гаманці»

Тетяна Волочай. «Життя на повну потужність, або де брати енергію?»

12.00 – 12.20 Кава-брейк

12.20 – 12.30 Презентація другої лінійки майстер-класів

12.30 – 14.00 Друга лінійка майстер-класів

Олена Пащенко. «Жива Я» - трансформаційна гра

Людмила Гаврилюк. «Чудо і В ... Читати далі »

Переглядів: 602 | Додав: psycommunity | Дата: 25.03.2017 | Коментарі (0)

Відповідно до плану роботи КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» на 2017 рік працівниками обласного центру практичної психології і соціальної роботи 21 березня 2017 року проведено семінар «Розвиток професійних компетентностей фахівця психологічної служби».

На семінарі працювало дві секції: 1) «Розвиток консультативної компетентності фахівця психологічної служби», ведуча Т.Артеменко, та 2) «Технології розвитку соціальної згуртованості суб’єктів освітнього процесу», ведуча І.Ворона.

У роботі першої секції взяли участь практичні психологи, соціальні педагоги, методисти з психологічної служби – усього 27 осіб.

У другій секції працювали представники від навчальних закладів, які є учасниками Всеукраїнського проекту &l ... Читати далі »

Переглядів: 714 | Додав: psycommunity | Дата: 22.03.2017 | Коментарі (0)

Колеги! Ви задаєте запитання щодо діагностики та корекції явищ агресії, насильства, жорстокості, дискримінації та ін. у освітньому середовищі, сім'ї, тощо.

Нагадаємо, що затвердженого переліку чи загального реєстру, який би містив методики такого чи іншого призначення в системі освіти, на державному рівні в Україні не створено. Фактично, відбір та застосування інструментарію покладається на самого практикуючого спеціаліста та методичні служби.

У відповідності до нормативних вимог, застосування зазначеного інструментарію має регламентуватися висновками відповідних експертних комісій, однак, їхня діяльність недостатньо унормована та містить нормативні колізії. Діяльність зазначених комісій визначена Положенням про експертизу психологічного і соціологічного інструментарію, що застосовується в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2001р.№ 330).

Узагальнивши практику застосування фахового інструментарію та процедур за весь час функціонування психологічної служби, ми дійшли висновку, що їх підбір та застосування спеціалістами має ґрунтуватися на:

1) щорічних рекомендаціях Українського НМЦППСР, у яких роз’яснюються особливості діяльності психологічної служби системи освіти України у відповідний період, в т.ч. вказує ... Читати далі »

Переглядів: 1169 | Додав: psycommunity | Дата: 16.03.2017 | Коментарі (2)

Колеги, скоро на нас чекають такі нові нормативні документи та стара-нова звітність у діяльності психологічної служби:

1) нова редакція Положення про психологічну службу системи освіти України,

2) новий план заходів щодо підвищення ефективності діяльності та удосконалення науково-методичного забезпечення психологічної служби системи освіти на 2017-2020 р.р.,

3) зміни до штатних нормативів навчальних закладів в частині доповнення штатів навчальних закладів посадами практичних психологів та соціальних педагогів,

4) розробка системи показників розвитку психологічної служби системи освіти; збір, опрацювання та аналіз статистичних показників в розрізі типів навчальних закладів та регіонів на початок 2017-2018 н.р.

Все це проведено наказом МОНУ №334 від 02.03.2017 «Про унормування діяльності психологічної служби системи освіти». Відповідальні – відділи та департаменти МОНУ, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», ДНУ «Інститут освітньої аналітики». Підписано наказ міністром Л.Гриневич. Таким чином, бачимо, що управління службою перейшло з рук методистів – УНМЦППСР – до рук чиновників та науковців.

(детальніше див. https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1090902791019727/ ... Читати далі »

Переглядів: 1413 | Додав: psycommunity | Дата: 13.03.2017 | Коментарі (0)

1-2 березня цього року відбулася шоста сесія (і сьомий тренінг) Благодійного фонду «Единственная» для практичних психологів та соціальних педагогів Черкащини. Триває упровадження проекту «Підвищення кваліфікації психологів і соціальних педагогів, які працюють з дітьми, що переживають травму». Проект спрямований на розвиток компетентності спеціалістів, які працюють з дітьми, позбавленими батьківського піклування, дітьми з особливими освітніми потребами та такими, які переживають травму. Переважно до занять проекту залучені спеціалісти закладів інтернатного типу та центрів СП реабілітації.

Група з більш ніж тридцяти осіб розглядала особливості підліткового віку та специфіку підготовки учня та вихованця до дорослого життя.

Зі спеціалістами працювала цього разу тренер Дрізо Віра Василівна. В роботі використовувалися методи, форми та концепції глибинної психології, гештальта, проективні методи, метод рольової гри, різноманітні вправи на взаємодію. На думку учасників, був досягнутий баланс усвідомлень та переживань, фрустрації та підтримки, теорії та практики, передбачуваності та спонтанності.

Наступну – і останню зустріч у цьому проекті – попередньо заплановано на початок травня. Дати остаточно ще не визначено. Ймовірно, як і планувалося, це буде інтервізійна зустріч.

Фото тут: ... Читати далі »

Переглядів: 774 | Додав: psycommunity | Дата: 02.03.2017 | Коментарі (0)

За підсумками обласного конкурсу "Учитель року-2017", що пройшов на Черкащині, визначили переможців в чотирьох цьогорічних номінаціях. Так, найкращим учителем з інформатики визначили Тетяну Соколюк із Черкаської спеціалізованої школи №28, з біології – учителя Христинівської спеціалізованої школи Наталію Рибачок, з музичного мистецтва – учителя Смілянської ЗОШ №10 Олену Пітенко. А найкращим учителем початкових класів стала Алла Созонтова – учитель Монастирищенського НВК "Ліцей-ЗОШ "Ерудит". Ці вчителі виборюватимуть перемогу на всеукраїнському рівні. Приз глядацьких симпатій здобула Наталія Рибачок.

Учителі пройшли нелегкий шлях до фіналу: здобули перемогу на місцях, підготували педагогічну ідею, створили педагогічний сайт, провели майстер-класи, відкриті уроки, презентували свою ідею та захистили проект.

А сьогодні, 28 лютого п.р., з 11:00 до 13:00, готуючись до майбутніх змагань, з четвіркою переможців працювали спеціалісти КНЗ «Черкаський ОІПОПП ЧОР» - працівники кафедри психології та центру практичної психології і СР. Сорокахвилинний майстер-клас з педагогами провела Т.Артеменко. Учасникам вдалося визначитися з мотивацією та потребами, віднайти ресурс та психологічно налаштуватися на майбутні змагання.

Підготувала ... Читати далі »

Переглядів: 574 | Додав: psycommunity | Дата: 28.02.2017 | Коментарі (0)