Вітаю Вас, Гість
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 »

У формі психологічного калейдоскопу 21 лютого 2017 року відбулося чергове засідання обласного методичного об’єднання керівників психологічних служб районів, міст, об’єднаних територіальних громад Черкаської області. Участь у ньому взяло 40 осіб. Учасників гостинно приймала Ватутінська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 ім. М.Ф.Ватутіна.

Довірливу та привітну атмосферу створили для учасників господарі заходу – директор та працівники школи, очільник відділу освіти, спеціалісти психологічної служби міста.

Працівники навчально-методичного центру практичної психології і соціальної роботи методичного кабінету відділу освіти Ватутінської міської ради представили для учасників оригінальну та насичену програму роботи, яка включала техніки та методи роботи спеціаліста психологічної служби. Майстер-класи та динамічний квест допомогли учасникам заходу краще пізнати практичні аспекти застосування психокорекційних методик в роботі з учасниками навчально-виховного процесу, зокрема, з тими, які переживають психотравмуючі події.

Оксана Михайленко презентувала роботу з метафоричними асоціативними картками.

Випробувати сенсомоторні техніки в роботі з дошкільниками допомогла Валентина Пустільнік.

Світлана Насікан провела колег захопливими стежками арттерапії.

Про травматичний досвід ... Читати далі »

Переглядів: 684 | Додав: psycommunity | Дата: 21.02.2017 | Коментарі (0)

02.02.2017 у Києві пройшов науково-практичний семінар "Комплексна психосоціальна підтримка осіб, постраждалих внаслідок військового конфлікту в Україні".

У рамках семінару - прес-конференція за участю міністра освіти і науки України Л.Гриневич, Голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Дж. Барберіс, директора УНМПЦ ППСР В.Панка, керівника ЦПЗПСС С.Богданова. 

Пленарна частина складалася з доповідей заступника Міністра освіти і науки П.Хобзея, президента НаУКМА А.Мелешевича, координаторів та учасників проекту. На секціях працювали представники навчальних закладів та інститутів післядипломної освіти.

https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1079041058872567/

https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1078864818890191/

https://www.facebook.com/lyudmila.yekhalova/posts/1221933134569137?hc_location=ufi

Зауважимо, що іще півроку назад, під час зустрічі 7 червня 2016 року, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, голова представництва Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні ... Читати далі »

Переглядів: 1025 | Додав: psycommunity | Дата: 03.02.2017 | Коментарі (0)

Колеги! Стаття до 25-річчя психологічної служби Черкащини:

Артеменко Т. Найкращий час для позитивних змін у діяльності психологічної служби – сьогодні / Педагогічний вісник. – Черкаси: КНЗ ЧОІПОППЧОР. - 2016 - №4. – с.21-24. – Режим доступу: http://oipopp.ed-sp.net/public/pg_magazine/pdf/pv_4_2016.pdf

У розділі «Досвід»: http://psycenter.at.ua/blog/do_25_richchja_psikhologichnoji_sluzhbi_cherkashhini/2017-01-19-19

У ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1082405775202762/

#Черкаський_ОЦППСР #КНЗ_Черкаський_ОІПОППЧОР #стаття #чтиво #психологічна_служба #Т_Арт #організація #менеджмент #спільнота

Переглядів: 808 | Додав: psycommunity | Дата: 19.01.2017 | Коментарі (0)

18 січня 2017 року в обласному інституті працювала інтервізійна група для спеціалістів психологічної служби на тему «Розгляд складних випадків у роботі з проявами насильства у навчальному закладі».

У роботі прийняло участь 36 осіб. Серед них – фахівці шкіл, ліцеїв, НВК, центрів практичної психології і соціальної роботи, інтернатів, закладів професійної освіти, методисти відділів освіти та НМК. Ведуча групи – Артеменко Т.Б.

На початку учасники познайомилися та обмінялися актуальними думками стосовно теми. Серед «гарячих» запитів – діагностування насильства та жорстокості, подолання шкільного булінгу та кібербулінгу, консультування осіб з асоціальною поведінкою, попередження сімейного насильства, ресурсування професійної діяльності, захист професійних інтересів психологів та педагогів.

Спільне обговорення ключових проблем у контексті заявленої теми підвело присутніх до ідеї створення етичних стандартів у діяльності навчального закладу. Така нормативна рамка у діяльності закладу сприятиме організації безпечного освітнього простору та буде слугувати попередженню потенційних конфліктів між учасниками навчально-виховного процесу. Вказаний спосіб унормування взаємодії учасників навчально-виховного процесу у свій час на навчальних семінарах запропонувала ГО ... Читати далі »

Переглядів: 978 | Додав: psycommunity | Дата: 18.01.2017 | Коментарі (4)

На базі комунального закладу «Черкаський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Черкаської обласної ради» 12 січня 2017 року пройшла обласна педагогічна студія для методистів науково-технічного напряму позашкільних навчальних закладів. Тема цьогорічного засідання - «Особливості організації методичної роботи з питань фахової компетентності керівників гуртків». До участі було залучено 16 провідних спеціалістів області з позашкільної освіти. 

У рамках заходу Артеменко Тетяна Борисівна, методист, практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи КНЗ «ЧОІПОПП Черкаської обласної ради» провела тренінг на тему «Маніпуляція та діалог у педагогічному спілкуванні».  Аудиторія вчилася вирізняти маніпулятивні впливи та свої реакції на них, порівнювала директивний, маніпулятивний та діалогічний стилі спілкування. Учасники визначилися, що спілкування може мати ознаки маніпуляції,  якщо під час комунікації сенс не відповідає змісту, є змішання контекстів, є порушення персональних кордонів, фіксуються неприємні сигнали на рівні відчуттів, присутні почуття сорому, провини, образи, страху, ситуація повторюється часто з одними і тими ж людьми або типами людей та за схожих обставин, при цьому погіршується загальний стан, життєва ... Читати далі »

Переглядів: 756 | Додав: psycommunity | Дата: 12.01.2017 | Коментарі (0)

15 Грудня 2016

Восьмий всеукраїнський конкурс на кращу науково-методичну розробку в системі післядипломної  педагогічної  освіти,   відповідно до наказу ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» № 01-01/28 від 04 лютого 2016 р., проводився під егідою Консорціуму закладів післядипломної освіти із залученням інститутів (академій) післядипломної педагогічної освіти – членів Українського відкритого університету післядипломної освіти з метою забезпечення діяльності цих інститутів у єдиному науково-методичному просторі та підвищення рівня післядипломної педагогічної освіти в Україні для науково-педагогічних та педагогічних працівників вищих навчальних закладів післядипломної педагогічної освіти та педагогів-дослідників у семи номінаціях:

спецкурси;

опорні конспекти;

робочий зошит;

навчально-методичний посібник;

методичні рекомендації;

елективні курси;

електронні ресурси навчання (електронні підручники, посібники, програми, дидактичні комп’ютерні ігри тощо).

Серед учасників зберігається стабільний інтерес до конкурсу, що підтверджується кількістю надісланих робіт. Усього у 2016 р. на конкурс надійшло 53 роботи з 14 областей України.

 

Розподіл робіт за номінаціями:

навчально-методич ... Читати далі »

Переглядів: 777 | Додав: psycommunity | Дата: 29.12.2016 | Коментарі (0)

12 і 13 грудня 2016 року в інституті відбулася п'ята сесія (шостий за рахунком тренінг) Благодійного фонду «Единственная». Це продовження проекту «Підвищення кваліфікації психологів і соціальних педагогів, які працюють з дітьми, що переживають травму» на Черкащині. До тренінгової роботи вже вкотре були запрошені спеціалісти закладів інтернатного типу та навчально-реабілітаційних центрів. Також заняття відвідали працівники інституту. Тема стосувалася сексуального розвитку дітей, а саме патології та норми. Жвавою була робота при обговоренні кейсів, розігруванні діалогів та складанні словника потенційних клієнтів у межах теми. Працюючи у групах, учасники опанували практики щодо зміни поведінки дитини та методи допомоги особам, які пережили сексуальне насильство. Актуальними для навчання у темі залишаються запити на інтервізію, супервізію та консультативну підтримку фахівців. Орієнтовно планується ще одна тема фонду (у лютому) і остання – інтервізійна – тема (квітень). Для домашнього завдання очікуються стандартизовані форми для звіту, які мають бути заповнені та надіслані організаторам.

Фото у ФБ: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/1039578616152145/ (щоб Ви могли переглядат ... Читати далі »

Переглядів: 635 | Додав: psycommunity | Дата: 13.12.2016 | Коментарі (0)

Колеги, важливий документ, запрошую до обговорення.

Міністерство створило новий стандарт навчання психологів і чекає зворотного зв’язку від спеціалістів. Вважаю, що у стандарті варто підсилити прикладний аспект психології та важливість отримання особистого досвіду. Часу на роздуми не дуже багато, я так розумію, свої враження для авторів тексту потрібно надати до 28 листопада цього року (упродовж місяця).

За посиланнями ви можете знайти сам проект та контакти для надання пропозицій:

http://mon.gov.ua/activity/education/reforma-osviti/naukovo-metodichna-rada-ministerstva/proekti-standartiv-vishhoyi-osviti.html

а також одну з пропозицій, яка вже була надіслана:

http://psycenter.at.ua/publ/galuzevi_dokumenti/zauvazhennja_i_propoziciji_do_proektu_standartu_vishhoji_osviti_dlja_specialnosti_psikhologija_bakalavrskogo_rivnja/1-1-0-46

Обговорення у групі ФБ:

https://www.face ... Читати далі »

Переглядів: 668 | Додав: psycommunity | Дата: 09.11.2016 | Коментарі (0)

Те, про що так довго говорили і очікували, звершилось. Учора, 29 жовтня, пройшла практична конференція "Життєві сенси та задачі буденності".  Організував її Черкаський осередок Української Спілки Психотерапевтів. Серед учасників - психологи, психотерапевти, коучі, лікарі, педагоги, студенти, викладачі, представники інших професій, загалом біля 60 осіб. Приємно, що зростає кількість учасників таких щорічних конференцій та розширюється їхня географія. І, звісно, радує розмаїття представлених на конференції шкіл і підходів. Це позитивна і кроскультурна психотерапія, транзакційний аналіз, екзистенційний аналіз, гештальт, аналітична психологія, когнітивно-поведінкова психотерапія. Загалом було три лінійки з широким вибором ведучих і тем. А ще було просторо, динамічно і наповнено :) Такі конференції були і залишаються некомерційним просвітницьким заходом, спрямованим на розвиток та популяризацію психології і психотерапії серед громадськості. Перелік майстер-класів та воркшопів, що їх мали задоволення відвідати учасники, дивись нижче. Осередок постійно інформує про свою діяльність, тож стежте за анонсами, і ви завжди будете в курсі подій. Члени спілки відкриті до нових контактів та ініціатив, що співпадають з принципами організації та цінностями професії. Фото та апдейти по мірі готовності будуть додаватись.

... Читати далі »
Переглядів: 1459 | Додав: psycommunity | Дата: 29.10.2016 | Коментарі (7)

27-28 жовтня пройшла четверта сесія тренінгу Благодійного фонду «Единственная». Нагадаємо, що таким чином у Черкаській області триває упровадження проекту «Підвищення кваліфікації психологів і соціальних педагогів, які працюють з дітьми, що переживають травму». Проект спрямований на розвиток компетентності спеціалістів, які працюють з дітьми, позбавленими батьківського піклування, дітьми з особливими освітніми потребами та такими, які переживають травму. Переважно до занять проекту залучені спеціалісти закладів інтернатного типу.

Специфіку налагодження та підтримання дитячої дисципліни цього разу опановували 26 спеціалістів - практичних психологів, соціальних педагогів, працівників обласного центру ППСР інституту.

Підготувала Т.Артеменко

Переглядів: 668 | Додав: psycommunity | Дата: 28.10.2016 | Коментарі (0)

20 жовтня 2016 року у КЗ “Черкаський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді ЧОР” пройшов обласний семінар-практикум директорів районних, міських станцій юних техніків, центрів технічної творчості на тему «Інноваційний підхід в роботі керівника позашкільного навчального закладу». Артеменко Т., методист-практичний психолог, виступила з презентацією «Психологічна складова інноваційної діяльності керівника».

Присутні звернулися до теорії організації і теорії менеджменту та розглянули етапи функціонування організації з точки зору концепції життєвого циклу організації І. Адізеса. Учасники пригадали основні засади проектного менеджменту та з рефлексивної позиції проаналізували себе та свою команду стосовно PAEI-моделі.

Так, для успішної діяльності команди, як стверджує, І.Адізес, необхідні усі чотири ролі, представлені у PAEI-моделі: (P) roducing (прагматик), (A) dministrating (адміністратор), (E) ntrepreneuring (антрепренер), (I) ntegrating (інтегратор).

Чи співпадають ці ролі з типами темпераменту? Чи завжди можна забезпечити у робочому колективі такий набір видів діяльності? Чи можна здібності, притаманні кожному з типів працівника, виховати? На ці та інші запитання учасники знаходили відповіді разом.

Презентація:  ... Читати далі »

Переглядів: 655 | Додав: psycommunity | Дата: 20.10.2016 | Коментарі (0)

Щойно завершився практичний тренінг „Соціально-психологічна підтримка адаптації учасників антитерористичної операції“. Він проходив 10-11 жовтня 2016 року на базі комунального некомерційного підприємства „Черкаський обласний навчально-тренінговий центр підвищення кваліфікації лікарів Черкаської обласної ради“ та став четвертим, якщо рахувати від липневого тренінгу у місті Сміла. Провели його волонтери-психологи Регіонального  психологічного кризового центру міста Черкас Ігор Озерянський, Тетяна Горобець, Наталія Козлова. Цього разу тренінг зібрав 45 осіб. Примітно, що більшість учасників представляли заклади та установи освіти області. Серед них - практичні психологи та соціальні педагоги, методисти, завідувачі та директори центрів практичної психології та соціальної роботи. Були тут також медики, фахівці із соціальної роботи, юрисконсульти. Як і на минулих заняттях із цього циклу, завданнями тренінгу були названі розширення досвіду з використання доказових методів психотерапії, нових дієвих методів у тренінговій  роботі з родинами учасників бойових дій, упровадження практик із розширення цільової аудиторії осіб, що працюють з названим контингентом. Зворотний зв'язок від учасників вкотре переконав ініціаторів проведення навчань та тренерів у необхідності такої роботи.

Більше див ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Додав: psycommunity | Дата: 12.10.2016 | Коментарі (0)

29 жовтня цього року відбудеться конференція "Життєві сенси та задачі буденності".
Організатор - Черкаський осередок Української спілки психотерапевтів.
Головні теми: невизначеність і терпіння, відчай і надія, вразливість і стійкість, розбалансованість і цілісність, порожнеча і сенс.
Гасло конференції: від особистого зростання - до оновленого буття.
Місце проведення: Черкаська спеціалізована школа №17, вул. Хрещатик, 218, м. Черкаси
Участь у конференції сертифікується (за бажанням).
Заявки на проведення майстер-класів приймаються до 19 жовтня.
Контактна інформація: usp_cherkasy@ukr.net, (097)475 00 97, Олександр; (067)899 70 08, Людмила

Більше інформації, зокрема, програма: https://www.facebook.com/events/926664387464433/

Переглядів: 642 | Додав: psycommunity | Дата: 29.09.2016 | Коментарі (0)

5-6 вересня на території Реабілітаційного центру «Пролісок» відбувся дводенний семінар-тренінг за участі волонтерів-психологів Кризового психологічного центру міста Черкаси Ігоря Озерянського та Тетяни Горобець. Тренінг передбачав впровадження цілісної структурованої методики соціально-психологічної підтримки адаптації учасників АТО, розробленої фахівцями Українського Католицького Університету міста Львова в роботу спеціалістів Уманщини.

На тренінг були запрошені спеціалісти-практики, які працюють з учасниками бойових дій та представниками їхніх родин з питань соціальної, медико-психологічної адаптації та реабілітації. Серед учасників: психолог Уманського об’єднаного військкомату, методисти відділів освіти міста Умань та Уманського району, викладачі-психологи вищих навчальних закладів, педагоги, реабілітологи, психіатри, медичні психологи, директор Уманського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, психологи Управління праці та соціального захисту населення. Загалом в заході взяли участь 33 спеціаліста з Умані, Ум ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Додав: psycommunity | Дата: 09.09.2016 | Коментарі (0)

6 вересня у стінах КНЗ ЧОІПОППЧОР пройшов обласний семінар-практикум для працівників психологічної служби ПТНЗ і ВНЗ І-ІІ р.а. на тему «Актуалізація особистісного потенціалу учнів та студентів». Організували та провели захід працівники обласного центру практичної психології і соціальної роботи. У роботі семінару взяли участь 29 осіб.

В рамках круглого столу було здійснено аналіз діяльності секції ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ р.а. обласного методичного об'єднання спеціалістів психологічної служби за 2015-2016 н.р. та планів на рік наступний.

На семінарі були розглянуті теоретичні та практичні аспекти таких питань як актуалізація особистісного потенціалу у якості запоруки життєвого успіху (Тетяна Артеменко, методист центру), особливості застосування програми виховної роботи «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» у ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ р.а. (Ірина Ворона, методист центру), формування особистісної компетентності шляхом використання відновних технік у навчальному закладі (Тетяна Войцях, завідувач центру), розвиток продуктивних особистісних настанов у груповій та індивідуальній роботі (Неля Каневська, практичний психолог ДНЗ «Монастирищенський професійний ліцей»).

В режимі групової супервізії обговорено утруднення в роботі психолога стосовно консультування осіб з проблемами ... Читати далі »

Переглядів: 635 | Додав: psycommunity | Дата: 06.09.2016 | Коментарі (0)

Читайте запис у блогах: http://psycenter.at.ua/blog/blog/1-0-5 Діліться своїми думками

Переглядів: 580 | Додав: psycommunity | Дата: 01.09.2016 | Коментарі (0)

26 серпня в рамках традиційної щорічної серпневої педагогічної конференції працівників освіти працювала секція керівників психологічних служб районів і міст Черкаської області. Темою зібрання були визначені «Актуальні напрями психологічного та соціально-педагогічного супроводу учасників навчально-виховного процесу в нових умовах». Координувала роботу Войцях Тетяна Володимирівна, завідувач обласного центру практичної психології і соціальної роботи інституту.

Зустріч розпочалася з роботи круглого столу, під час якого учасники проаналізували виклики та досягнення у діяльності психологічної служби області за минулий навчальний рік, розглянули перспективи роботи на рік наступний. Зокрема, керівники психологічних служб поділилися досвідом щодо упровадження проектно-технологічного підходу у професійної діяльності спеціалістів психологічної служби.

Результати упровадження та перспективи реалізації програми «Сімейна розмова» в Черкаській області у 2016-2017 н.р. були представлені обласним тренером-координатором програми Войцях Тетяною Володимирівною. До обговорення долучилися Алєксєєнко Юлія Вікторівна, керівник психологічної служби міста Умань, та Ткаченко Оксана Миколаївна, методист з психологічної служби районного методичного кабінету відділу освіти Тальнівської райдержадміністрації.

Обг ... Читати далі »

Переглядів: 667 | Додав: psycommunity | Дата: 26.08.2016 | Коментарі (0)

У Черкасах 15-16 серпня відбувся другий навчальний тренінг по програмі соціально-психологічної підтримки адаптації ветеранів СППА(в) та членів їхніх родин. Перший, нагадаємо, пройшов 11-12 липня у місті Сміла. У черкаському тренінгу взяли участь 26 спеціалістів різних галузей. Це були представники від медичних та навчальних закладів, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, державної служби з надзвичайних ситуацій, військової служби правопорядку, волонтери. Зокрема, освіту представляли 6 осіб.

Метою навчань, як це було визначено авторами програми, є підготовка ведучих груп для роботи з учасниками АТО та членами їхніх родин. Працювати такими ведучими можуть особи з базовою гуманітарною освітою та готовністю до участі у створенні та забезпеченні роботи міждисциплінарної мережі щодо надання психологічної допомоги ветеранам АТО та їхнім сім'ям.

У програмі соціально-психологічної підтримки адаптації ветеранів СППА(в) систематизовані і коротко представлені сучасні знання про адаптацію ветеранів до мирного життя, при цьому фокус уваги зроблено саме на ресурсах; програма багато уваги приділяє феноменам посттравматичного зростання та розвитку психологічної стійкості.

Нагадаємо, що реалізує програму СППА(в) в області Ігор Озерянський, тренер Регіонального психологічного кризового центру міста Черкаси ... Читати далі »

Переглядів: 720 | Додав: psycommunity | Дата: 16.08.2016 | Коментарі (0)

Щодо надання психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу та іншим користувачам психологічних послуг у ситуації військового конфлікту обласний центр практичної психології та соціальної роботи повідомляє наступне.

Практичні психологи та  соціальні педагоги навчальних закладів області надають безпосередню допомогу дітям та сім'ям названої категорії у відповідності до завдань, поставлених галузевим міністерством.

Зокрема, за період з вересня 2015 по травень 2016 рр. допомога була надана 1 076 особам (в т.ч. дітям-сиротам з числа переміщених) з числа дітей, учнів, студентів, що навчаються у навчальних закладах і були переселені з інших регіонів України, 4 особам з числа батьків переселених дітей, учнів, студентів; 2 582 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО, в т.ч. загиблих і поранених.

Іншими видами роботи, а саме: просвітницько-профілактичною роботою з усіма учнями з метою попередження конфліктів між місцевим населенням та ВПО; благодійними акціями; постійним спілкуванням з воїнами АТО через мережу Інтернет; наданням матеріальної підтримки; організаційною роботою – було охоплено 4 044 особи.

Роботу з переміщеними особами здійснювало 504 спеціалісти пси ... Читати далі »

Переглядів: 597 | Додав: psycommunity | Дата: 25.05.2016 | Коментарі (0)

Спеціалісти психологічної служби традиційно брали участь у XХІ обласній виставці „Освіта Черкащини“ (11-14 квітня 2016 року, комунальний навчальний заклад „Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради“)

Маємо такі результати (наказ КНЗ ЧОІПОППЧОР від 04.05.2016 № 129).

Отримали дипломи та рекомендації для впровадження у практику роботи педагогів області, а також було ініційоване преміювання таких спеціалістів:

1.Хоменко Лідія Петрівна, директор Городищенського районного учбово-методичного центру практичної психології відділу освіти Городищенської райдержадміністрації, методичний посібник „Організація діяльності районних центрів практичної психології“.

2.Піддубна Лариса Миколаївна, практичний психолог, соціальний педагог Чорнобаївської гімназії Чорнобаївської районної ради, методичний посібник „Психолого-педагогічні засади організації роботи з обдарованими дітьми в умовах навчально-виховного процесу“.

3.Щур Ірина Володимирівна, практичний психолог Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 32 Черкаської міської ради, методичний посібник „Формування в учнів психологічної стійкості до стресових ситуацій“.

... Читати далі »

Переглядів: 655 | Додав: psycommunity | Дата: 04.05.2016 | Коментарі (0)

26 квітня у місті Звенигородка на семінарі «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей» працювало 27 осіб з числа працівників психологічної служби міста, району та ближніх регіонів.

Приймаюча сторона – відділ освіти Звенигородської районної державної адміністрації та методичний кабінет відділу, пр-кт Шевченка, 63; майданчиком для роботи став дошкільний навчальний заклад «Журавлик», вул. Шевченка, 7а; методист з психологічної служби – Світлана Мудра, психолог дитячого садка - Олена Мізецька. Персонал відділу освіти та дитячого закладу створили напрочуд теплий прийом, хоча цей день був заледве не найхолоднішим днем квітня. Ми відчували себе справді бажаними гостями.

Маємо фотозвіт:

http://psycenter.at.ua/photo/treningi/trening_krizove_konsultuvannja_m_zvenigorodka_26_04_16/24

Також ми на Фейсбук: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.866125493497459&type=1

Підіб'ємо попередні підсумки.

Усього в березні-квітні 2016 року пройшло навчання 132 спеціалісти. Серед них – практичні психологи, соці ... Читати далі »

Переглядів: 919 | Додав: psycommunity | Дата: 26.04.2016 | Коментарі (0)

Тренінг БФ Единственная 21, 22, 23 квітня традиційно вже проходив у Черкаському інституті ПОПП, участь у ньому взяли 19 працівників психологічної служби. Група знайомилася з темами формування прихильності, розвитку емоційно-вольової сфери дитини та її ідентичності. Під час вправ учасники визначали типи прихильності та шляхи її посилення через пять почуттєвих сфер, визначали перелік вольових якостей дитини, досліджували розвиток мотивації на шкалі віку, розглядали особливості формування ідентичності за Е.Еріксоном. Зважаючи на особливості формування ідентичності у дитини, якій бракувало контакту зі значимим дорослим, група детально розглянула роботу з такими корисними техніками, як генограма, лист до дитини, еко-карта (карта переміщень та ресурсів дитини) та літопис життя. Психологи та соціальні педагоги отримали домашнє завдання: скласти історію життя дитини, з якою ведеться робота, використавши матеріали книги Бетсі Кіфер і Джейн Скулер “Як розповісти правду усиновленій або прийомній дитині. Як допомогти дитині усвідомити своє минуле” (або ж вигадати власну методику формування ідентичності дитини віком 3-18 років). Актуальним завданням залишається і створення невеличких презентацій, що розкривають упровадження теми на практиці. Наступна зустріч у такому ж форматі очікується у жовтні.

Фотозвіт за посиланням:  ... Читати далі »

Переглядів: 732 | Додав: psycommunity | Дата: 23.04.2016 | Коментарі (0)

19 квітня у місті Умань на семінарі «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей» працювала 31 особа з числа працівників психологічної служби міста Умані та ближніх регіонів. Тренер – Артеменко Тетяна. Приймаюча сторона – відділ освіти Уманської міської ради, методист з психологічної служби – Алєксєєнко Юлія. Фотозвіт тут: http://psycenter.at.ua/photo/treningi/trening_19_04_16/22

Ще інформація: https://www.facebook.com/groups/817697061673636/permalink/861324033977605/

Консультування у методі позитум за п'ятиступінчатою моделлю: крок третій та встановлення професійного контракту. Фрагмент роботи тренінгової групи, Умань, 19 квітня 2016 р. Семінар «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей». https://yout ... Читати далі »

Переглядів: 656 | Додав: psycommunity | Дата: 19.04.2016 | Коментарі (0)

Продовжуємо опановувати тему «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей», що є частиною проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні». Так, під час курсів підвищення кваліфікації практичних психологів, що тривали з 28 березня по 9 квітня, 12-ти годинний спецкурс прослухали 15 осіб; 5 квітня в рамках семінару над темою працювали 23 особи практичних психологів та соціальних педагогів міста Черкаси; 12 квітня – 36 осіб з числа працівників психологічної служби, місцевих відділів освіти, працівників інституту. Всі заняття відбулися в КНЗ ЧОІПОПП ЧОР. 19 квітня навчання продовжаться у відділі освіти Уманської міської ради, 26 квітня – у відділі освіти Звенигородської районної державної адміністрації у місті Звенигородка. Тренер - Артеменко Тетяна. Поки що уточнюємо заявки. Фотозвіт дивись за посиланнями: 

тренінг 02.04.2016 з курсантами-психологами: http://psycenter.at.ua/photo/treningi/trening_krizove_konsultuvannja_02_04_2016/19

тренінг 05.04.2016 з черкаськими спеціалістами психологічної служби: ... Читати далі »

Переглядів: 1022 | Додав: psycommunity | Дата: 13.04.2016 | Коментарі (0)

Завершилися курси підвищення кваліфікації практичних психологів, що тривали цьогоріч з 28 березня по 9 квітня. Пройшли підготовку 34 особи. Наступні курси – восени. Але там вже буде інший формат та інший контингент. Фото дивись тут: http://psycenter.at.ua/photo/kursi/kursi_praktichnikh_psikhologiv_vesna_2016/18

Переглядів: 606 | Додав: psycommunity | Дата: 09.04.2016 | Коментарі (2)

Переглядів: 602 | Додав: psycommunity | Дата: 27.03.2016 | Коментарі (0)

15 березня 2016 року в стінах інституту пройшов семінар-практикум для спеціалістів психологічної служби «Ресурсна підтримка роботи спеціаліста психологічної служби у наданні допомоги особам (сім’ям), які перебувають у складних життєвих ситуаціях». Цього разу захід зібрав 77 фахівців, серед яких були керівники психологічних служб районів та міст Черкаської області, голови методичних об'єднань, працівники навчальних закладів інтернатного типу, центрів соціально-психологічної реабілітації та навчально-реабілітаційних центрів, представники ПМПК, психологи та соціальні педагоги ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ р.а.

Нормативно-правові аспекти роботи спеціалістів розкрила Тетяна Войцях, завідувач обласного центру практичної психології і соціальної роботи. Також вона ознайомила аудиторію з відновними техніками, такими, як медіація та коло. Ольга Перепада, практичний психолог навчально-методичного центру практичної психології та соціальної роботи методичного кабінету відділу освіти Ватутінської міської ради, окреслила основні запити, що виникають у процесі забезпечення психологічної допомоги військовим та членам їхніх сімей. Про підтримку ресурсу спеціаліста психологічної служби у роботі з агресивними та аутоагресивними дітьми розповіла Лідія Хоменко, директор районного учбово-методичного центру практичної психології відділу осв ... Читати далі »

Переглядів: 856 | Додав: psycommunity | Дата: 15.03.2016 | Коментарі (0)

Як і було обіцяно, на Черкащину вдруге завітали тренери Благодійного фонду «Единственная» (благодійний фонд однойменного журналу за підтримки одного з найбільших видавничих будинків України «Едіпресс Україна»). Тренінг пройшов 25-26 лютого, і цього разу зібрав 21 особу – 19 працівників інтернатних закладів та 2 працівників обласного інституту.

Темою лютневої сесії стали особливості дитини з травматичним досвідом. Учасники відстежували пускові механізми травми, працювали над самим визначенням феномену травми, відшукували відмінності між поняттями «зміни», «втрата», «травма», розглядали різновиди травми, як-то гостру, хронічну травму та травму комплексну, їхній вплив на розвиток дитини. Ілюстративною виявилася вправа на побудову контакту з дитиною, що має у досвіді травму та реагує певні тригери - пускові крючки повторного проживання травми. Важливим для групи було і виділення типових помилок при встановленні подібного контакту – це доторкання, яких все ж краще уникати, занадто близька дистанція та розпитування. Також група разом з тренером розглянула сфери складнощів, які виникають у житті дитини, що  пережила травматичну ситуацію. Розділившись на три мікрогрупи, учасники склали список факторів, які впливають на проживання дитиною такої події. Фотозвіт роботи груп д ... Читати далі »

Переглядів: 644 | Додав: psycommunity | Дата: 27.02.2016 | Коментарі (0)

Відповідно до плану роботи КНЗ ЧОІПОППЧОР з 22 по 26 лютого 2016 року на електронних ресурсах закладу проходить науково-практична Інтернет-конференція «Функціонування фахівця у професійному просторі як умова збереження його ідентичності».

Аналіз тематики виступів на конференції виявив, що найчисленнішими виявилися роботи, у яких досліджується професійний розвиток фахівця системи освіти.

Так, емоційному благополуччю психолога приділила увагу завідувач центру практичної психології і соціальної роботи Юлія Волошина (місто Сміла); практичний психолог Тетяна Журба (Звенигородський район) зробила акцент на вивченні образу «Я» спеціаліста; соціальний педагог Надія Огнива (Лисянський район) розглянула симптоми професійного вигоряння та способи їх подолання; про оволодіння педагогами засобами саморегуляції розповіла Ніна Мусатенко, практичний психолог з Уманського району; Вікторія Ракітіна, практичний психолог з міста Золотоноші, детально та послідовно розкрила тему емоційної грамотності педагога; діагностико-прогностичний аспект у питанні збереження психологічного здоров'я особистості керівника навчального закладу дослідила Олена Уманська, практичний психолог та керівник психологічної служби з міста Лисянка.

Частина із представлених робіт присвячена аналізу інноваційних методів, те ... Читати далі »

Переглядів: 686 | Додав: psycommunity | Дата: 22.02.2016 | Коментарі (0)

4 лютого 2016 р. базі КНЗ «Черкаський обласний центр науково-технічної творчості Черкаської обласної ради» відбулося засідання педагогічної студії для керівників гуртків початкового технічного моделювання. Цьогорічною темою засідання обрано «Інноваційні підходи до занять в гуртках початкового технічного моделювання». Психолог Артеменко Т. працювала з темою «Емоційні настанови дорослого та ефективність педагогічного спілкування». Студійну розмову з педагогами трудових та технічних дисциплін розпочали з ознак людиноцентрованого підходу в освіті, у зв’язку з чим згадали тезу К.Роджерса про потребу формування особливих особистісних установок, які є найбільш адекватними до гуманістичного навчання. Потім подивилися на формування базових емоційних установок особистості за Еріком Берном у розрізі «Я», «Ти», «Ми» та «Пра-ми»-ставлення. Після чого перейшли до чотирьох основних життєвих позицій, які базуються на відповідних установках. І, звісно, після певної самодіагностики, перейшли до розуміння того, як можна змінити фіксовану емоційну установку, якщо вона негативна. Для цього зупинилися на позитивному та транскультуральному тлумаченні симптомів та поведінки (за Н.Пезешкіаном), а також проробили вправи для поліпшення «Я»-ставлення та « ... Читати далі »

Переглядів: 599 | Додав: psycommunity | Дата: 04.02.2016 | Коментарі (0)

Щодо надання психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу та іншим користувачам психологічних послуг у ситуації військового конфлікту обласний центр практичної психології та соціальної роботи повідомляє наступне.

Практичні психологи та  соціальні педагоги навчальних закладів області надають безпосередню допомогу дітям та сім'ям названої категорії у відповідності до завдань, поставлених галузевим міністерством 

Зокрема, за період з серпня 2014 по травень 2015 рр. допомога була надана 1269 особам з числа дітей, учнів, студентів, що навчаються у навчальних закладах і були переселені з інших регіонів України, 1124 особам з числа батьків переселених дітей, учнів, студентів, 875 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО.

Проведена просвітницько-профілактична робота з усіма учнями з метою попередження конфліктів між місцевим населенням та внутрішньо-переміщеними особами, загалом - 47081 випадків надання такої допомоги силами 517 осіб спеціалістів психологічної служби.

За період від початку конфліктного періоду у країні для спеціалістів психологічної служби працівниками обласного центру практичної психології та соціальної роботи (самостійно чи у співпраці з фахівцями суміжних галузей) були проведені наступні заходи:

1.Семінар-п ... Читати далі »

Переглядів: 600 | Додав: psycommunity | Дата: 28.12.2015 | Коментарі (0)

08-09 грудня 2015 року в інституті проходив тренінг для працівників психологічної служби навчальних закладів інтернатного типу (усього 20 осіб), також у заході в якості учасників  були присутні працівники інституту (4 особи). Цим заходом на Черкащині розпочата робота проекту Благодійного фонду «Единственная» (благодійний фонд журналу за підтримки одного з найбільших видавничих будинків України «Едіпресс Україна») під назвою «Підвищення кваліфікації психологів та соціальних педагогів державних закладів освіти». Проект розрахований на реалізацію упродовж листопада 2015 – червня 2017 рр. Мета курсу, за визначенням організаторів, полягає у посиленні компетентності спеціалістів, які працюють з дітьми, позбавленими батьківського піклування, результатом якого стане сприяння повноцінному та гармонійному розвитку дітей та встановленню між ними позитивних стосунків. Усього заплановано вісім сесій. Перша сесія була присвячена темі «Психологічні особливості дітей-сиріт, дітей,позбавлених батьківського піклування». Тренером на сесії була Любов Лоріашвілі, яка позиціонувала себе як юрист-психолог. Організаційними питаннями опікувалася Юля Михайлова, директор Благодійного фонду журналу «Единственная». На початку роботи з групою була Наталія Тєлєнкова, спонсор проекту. Добрий ста ... Читати далі »

Переглядів: 627 | Додав: psycommunity | Дата: 10.12.2015 | Коментарі (0)

16 грудня 2015 року при навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Черкаській області, вул. Ярослава Галана, 15/1, було проведене заняття з викладачами спецдисциплін та майстрів виробничого навчання на тему «Психологічний супровід професійного функціонування та професійного збереження працівників ПТНЗ в умовах кризової освітньої комунікації». Учасники з допомогою психолога Тетяни Артеменко проаналізували три типи комунікацій – диктат, маніпуляцію та діалог, навчилися їх розрізняти та вибирати той чи інший спосіб взаємодії на різних етапах комунікаційного процесу та в залежності від цілей комунікантів. Також були розглянуті педагогічні ситуації, які стосуються взаємодії педагогів з учнями, що перебувають у різних кризових станах. Акцент у роботі з кейсами був зроблений на якостях та навичках, якими має володіти педагог, а також на потребах дитини, які мають задовольнятися. Завершилося заняття численними запитаннями по темі та запитами щодо можливості отримання специфікованої допомоги від фахівців різних напрямків. (Сайт НМЦПТО: http://cherkasymetod.ucoz.ru/news/pro_chonmc_pto/2013-08-14-11)

Переглядів: 568 | Додав: psycommunity | Дата: 30.11.2015 | Коментарі (0)

Нещодавно завершили свою роботу курси підвищення кваліфікації практичних психологів, що тривали з 16 по 28 листопада в комунальному навчальному закладі «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради». Під час навчання слухачі були ознайомлені зі спецкурсом «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей», що упроваджується в ході реалізації проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні» спільно із Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи НАПНУ. Викладач спецкурсу - Т.Б.Артеменко.

Усього на опанування теми цього разу було відведено 4 аудиторних години, які пройшли у формі тренінгу. Працювали над різними блоками теми 22 особи. Найбільший відгук отримали вправи на консультування у трійках, під час яких учасники мали змогу відпрацювати навички стабілізації стану дитини, а саме, відобразити емоції маленьких клієнтів, створити атмосферу безпеки та впевненості у консультативній взаємодії. Важливими для засвоєння теми стали розгляд принципів надання психосоціальної допомоги у міжнародній практиці та аналіз т.зв. піраміди допомоги з притаманним їй комплексом заходів.

... Читати далі »
Переглядів: 819 | Додав: psycommunity | Дата: 28.11.2015 | Коментарі (2)

Триває розроблення державних стандартів. За результатами зустрічі Прем'єр-міністра України з педагогічними працівниками 02 жовтня 2015 року МОНУ звернулося до педагогічної спільноти щодо розроблення нової комунікаційної освітньої стратегії розвитку загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема, запровадження електронних підручників, класних журналів, щоденників.

Як це стосується психологічної служби?

Обласний центр практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради узагальнив інформацію щодо запровадження електронних ресурсів психолого-педагогічного спрямування (програм, навчально-методичних посібників, методичних рекомендацій, журналів тощо).

Вийшов список, який ви можете знайти на стор. http://psycenter.at.ua/load/instrumentarij/navchalni_programi_posibniki_zhurnali/6-1-0-68

Якщо у вас, шановні користувачі сайту, будуть доповнення чи уточнення, із задоволенням їх врахуємо.

Переглядів: 578 | Додав: psycommunity | Дата: 19.10.2015 | Коментарі (0)

Колеги! З днем психічного здоров"я вас! будьте здоровенькі!

Для вас - гумористичний ролик про новий класифікатор психічних розладів ДСМ-5:

https://www.youtube.com/watch?v=0rm5p3DTyE8&sns=fb

Також на стор. http://psycenter.at.ua/load/istoriji/jak_dopomagati_ljudjam_i_ne_piti_po_svitu_z_prostjagnutoju_rukoju/3-1-0-67 вас чекає притча про те, як допомагати людям, і при цьому не піти по світу з простягнутою рукою ))

DSM-5 fever /  DSM-5 лихоманка

well you can tell by the way I use my book / ви можете сказати, як я використовую мою книгу

I can diagnose without the look / я можу діагностувати, не дивлячись

OSD non anxiety not anymore thats for sure /  OSD- тривожних не більше, ніж впевнених

its alright its ok / все це добре, все добре

bereavement is here to stay / ще тут залишилися втрати

you will need to understand / ви повинні розуміти

autism is a spectrum man / аутичний спектр людини

when you have a patient with symptoms / коли у вас є пацієнт з симптомами

you re assesin use the / ви повторно використовуєте

... Читати далі »

Переглядів: 718 | Додав: psycommunity | Дата: 09.10.2015 | Коментарі (0)

08 вересня 2015 року в інституті відбувся обласний семінар-практикум для практичних психологів, соціальних педагогів ПТНЗ і ВНЗ І-ІІ р.а. «Засади успішного педагогічного спілкування».

Про психологічну службу у закладах професійної освіти розповіла Т.В.Войцях, завідувач ОЦППСР. Вона ознайомила учасників з Положенням про обласне методичне об'єднання спеціалістів психологічної служби, окреслила критерії ефективності професійної діяльності спеціалістів психологічної служби, зокрема, вимоги до планування діяльності.

Відбулися вибори голови методичної секції спеціалістів психологічної служби закладів професійної освіти. Нею стала Н.М. Каневська, практичний психолог-методист ДНЗ «Монастирищенський професійний ліцей».

Н.М.Каневська продемонструвала для колег відеоролик із власного досвіду роботи та обговорила з аудиторією особливості застосування інтерактивних методик для організації продуктивної педагогічної взаємодії.

Проведення практикуму з вирішення складних педагогічних ситуацій координувала методист-практичний психолог ОЦППСР Т.Б.Артеменко. Практична взаємодія учасників  була спрямована на розгляд стилів спілкування, напрацювання навичок встановлення, підтримання та виходу з контакту, розпізнавання емоційного тла комунікації тощо.

Завершилося зібрання фахівців поз ... Читати далі »

Переглядів: 606 | Додав: psycommunity | Дата: 08.09.2015 | Коментарі (0)

07 квітня 2015 року в інституті працювала школа професійної майстерності для спеціалістів психологічної служби закладів та установ освіти: «Актуальні питання організації роботи з дітьми та молоддю з особливими освітніми потребами». Про практичні аспекти упровадження інклюзивної освіти в Черкаській області розповіла  С.В.Скляр, завідувач Черкаської обласної психолого-медико-педагогічної консультації. Вона представила досвід роботи інклюзивного ресурсного центру. Нормативо-правову базу інклюзивного навчання проаналізувала Т.Б.Артеменко, методист-практичний психолог ОЦППСР. В.М.Боголій, методист-практичний психолог ОЦППСР, розкрив специфіку психологічного супроводу суб’єктів інклюзивної освіти. Побудова ефективної роботи міждисциплінарної команди щодо забезпечення освітніх потреб особливої дитини була змодельована на практичному занятті, яке провели С.В.Скляр та В.М.Боголій. Підводячи підсумки роботи школи, учасники дійшли висновку, що нормативно-правова база, методичний супровід та технічне забезпечення питання освіти особливих дітей мають досягнути узгодженості та потребують подальшої уваги фахівців прикладних галузей.

Переглядів: 721 | Додав: psycommunity | Дата: 07.04.2015 | Коментарі (0)

17 березня 2015 року в інституті пройшов семінар для спеціалістів психологічної служби «Психологічний і соціально-педагогічний супровід адаптації вихованців та учнів до навчального закладу». На семінар було запрошено 62 спеціалісти, які представляли школи, дитячі садки, інтернати, заклади професійної освіти, вищі навчальні заклади.

Розпочалася робота з аналізу річного планування спеціалістів з питань адаптації дітей, учнів, студентів у 2014-2015 н.р., який здійснила Тетяна Войцях, завідувач обласного центру практичної психології і соціальної роботи.

Перша частина семінару була присвячена розгляду актуальних питань супроводу спеціалістами психологічної служби адаптації дітей, учнів, студентів до навчально-виховного процесу. Тетяна Войцях висвітлила загальні питання та вимоги до діяльності спеціалістів психологічної служби закладів освіти різного типу щодо вивчення адаптації дітей, учнів, студентів до навчально-виховного процесу.

Про особливості адаптації дітей та дорослих з числа внутрішньо-переміщених осіб та/або таких, що пережили (переживають) втрату рідних та близьких людей, розповіла Тетяна Артеменко, методист центру.

Віталіна Міщенко, консультант-практичний психолог обласної психолого-медико-педагогічної консультації, зробила наголос на актуальних питання супроводу адаптації дітей, учнів, студентів з ... Читати далі »

Переглядів: 763 | Додав: psycommunity | Дата: 17.03.2015 | Коментарі (3)

З 23 лютого по 4 березня на сайті Черкаського ОІПОПП проходить обговорення статей та тез учасників науково-практичної Інтернет-конференції «Зміна організаційно-освітніх практик як складова суспільного зламу сьогодення».

У конференції взяли участь працівники психологічної служби системи освіти області та педагогічні працівники, які поділилися власними практичними напрацюваннями з проблеми  застосування нових освітніх практик у відповідь на сучасні суспільні та галузеві виклики. Для розгляду пропонувалися такі питання: 1. Рух до діалогічної взаємодії як засаднича ознака освітнього менеджменту нового часу. 2. Психолого-педагогічні засади інституційної спадкоємності в діяльності закладів і установ освіти в умовах упровадження нової концепції розвитку вітчизняної освіти: рівні «дошкільна» – «середня  (І, ІІ, ІІІ ступені)» - «вища освіта (0, І, ІІ, ІІІ рівні)» – «професійна освіта (І, ІІ рівні)». 3. Технології створення актуалізуючого, соціально чутливого та ціннісно насиченого освітнього простору у закладах та установах освіти. 4. Соціально-психологічна складова між- та внутрігалузевої взаємодії фахівців при наданні допомоги вразливим категоріям населення: внутрішнім переселенцям, дітям та дорослим з особливими освітніми потребами, особам, сім'ям ... Читати далі »

Переглядів: 744 | Додав: psycommunity | Дата: 23.02.2015 | Коментарі (0)

Видання «Казкарка» й «Читомо» підготували добірки дитячих книжок про війну. Як правило, це оригінальні зарубіжні видання або ж перекладні, в англійсько-, українсько- та російськомовних перекладах.

Ось такий список із п’яти книжок пропонує читачам «Казкарка»:

  1. «Попри складнощі» Маржоліжин Хоф (Een kleine kans, Marjolijin Hof, Данія)
  2. «Син зброї» Енн де Ґрааф (Kind van de oorlog, Anne de Graaf, Данія)
  3. «Війна завдає мені суму!» Мері Енн Ордінаріо-Флореста (War Makes Me Sad / Malungkot Ako Kapag May Digmaan, Mary Ann Ordinario-Floresta, Філіппіни, Мінданао)
  4. «За що ми боремося? Конфлікт, війна і мир» Ніні Волкер (Why do We Fight? Conflict, War, and Peace Niki Walker, Канада)
  5. «Історії війни: справжні оповідання Першої і Другої світової війни» Пол Довсвелл (War Stories: True Stories from The First and Second World Wars, Paul Dowswell, США).

«Читомо» натомість  ... Читати далі »

Переглядів: 774 | Додав: psycommunity | Дата: 10.01.2015 | Коментарі (1)

 

Будьте как пальцы одной руки. Баха - Улла. Сокровенные слова.

 

Если в семье появляется любовь и согласие, семья будет развиваться, становиться просветленной и духовной; но если в ней царят вражда и ненависть, то разрушение и распад неизбежны. Абдул - Баха.

Преимущества обучающей программы Семейная Позитивная психотерапи:

· простой язык преподавания с примерами из практики, поэтому содержание понятно всем, даже НЕ психологам;

· ведущая курса - семейный психотерапевт с богатой практикой, поэтому объяснение материала осуществляется с опорой на примеры из реальной практики;

· количество человек в группе до 20, поэтому каждому студенту тренер может уделить внимание и ответить на вопросы;

· возможность увидеть демонстрацию реальной консультации;

· возможность побыть клиентом и увидеть решение собственных проблем;

· раздаточный материал и методичка для лучшего усвоения материала;

программа сертифицирована в Германии;

· атмосфера принятия, доверия и открытости в группе;

· программа раскрывает секреты семейных взаимоотношений и формирует новый взгляд на семью, партнёрские отношения и воспитание детей;

· простота в использовании предлагаемых техник, возможность попробовать их применение со ... Читати далі »

Переглядів: 761 | Додав: psycommunity | Дата: 06.12.2014 | Коментарі (0)

4 листопада 2014 року відбувся обласний семінар для практичних психологів ДНЗ, ЗНЗ «Організаційно-змістова модель діяльності практичного психолога». Проводив захід  обласний центр практичної психології і соціальної роботи. Про професійний саморозвиток та концепцію розвитку упродовж життя розповіла Т.В.Войцях, завідувач ОЦППСР Черкаського ОІПОПП. Визначення стандартів діяльності практичного психолога як одне з завдань програми розвитку обласної психологічної служби на період до 2017 року озвучила Т.Б.Артеменко, методист-практичний психолог ОЦППСР. Разом з аудиторією вона обговорила проект стандартів.  Психологічну компоненту мультидисциплінарного підходу в організації допомоги дітям дошкільного віку з особливими потребами виокремила у своїй організаційно-змістовій моделі діяльності О.В.Литвин, практичний психолог ДНЗ №35 «Горобинка» компенсуючого типу для дітей з вадами мовлення Черкаської міської ради. С.М.Харитонова, практичний психолог ЗОСШ І-ІІІ ст.№3 Черкаської міської ради, представила для учасників кілька блоків свого практичного досвіду, серед них - організаційно-змістова модель роботи з кризовими сім'ями. Особливо сподобалися учасникам практичні прийоми самоменеджменту, спрямовані на продуктивне використання часу та визначення пріритетності справ. Викликав усмішку «психологічний гороскоп», який у вигляді оригінал ... Читати далі »

Переглядів: 696 | Додав: psycommunity | Дата: 04.11.2014 | Коментарі (0)

22 жовтня ОЦСССДМ запросив психологів інституту на свій семінар «Основи соціально-психологічного супроводу сімей, які потрапили у складні життєві обставини». Особливості психологічної підтримки дітей, які пережили втрату, розкрила Ілона Миколаївна Руденко, доцент кафедри психології Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, кандидат психологічних наук. Валентина Іванівна Коновальчук, завідувач кафедри психології, доцент, кандидат психологічних наук, розповіла про психологічні особливості надання допомоги людям, які пережили травму. Група емоційного відреагування та самодопомоги в руслі Позитивної психотерапії працювала за модерації Володимира Іннокентійовича Карікаша, доцента кафедри психології. Тема контакту, договору і ресурсу у взаємодії фахівця з соціальної роботи з кризовим клієнтом червоною ниткою пройшла через групову роботу, яку організувала Тетяна Борисівна Артеменко, методист-практичний психолог обласного центру практичної психології і соціальної роботи ЧОІПОПП. Попереду в учасників був ще один день семінару, але перший день їхньої роботи, як вони самі зазначили, виявився дуже цікавим та змістовним, дав змогу отримати певні знання, навички, в т.ч. навички релаксації та складання власної карти ресурсу. Адже робочі перевантаження, емоційне та професійне вигорання є нерідко відм ... Читати далі »

Переглядів: 729 | Додав: psycommunity | Дата: 22.10.2014 | Коментарі (0)

В рамках Всеукраїнського тижня права, що проходив з майстрами виробничого навчання у Черкаському професійному автодорожному ліцеї, проведено тренiнг "Засади успішного педагогiчного спiлкування" спiльно з методистом обласного  центру практичної психологiї та соцiальної роботи ЧОIПОПП Артеменко Т.Б. Учасники заняття розглянули типові ситуації у педагогічному спілкуванні, які є складними для вирішення, та спробували їх розв'язати. Для цього тренер запропонувала зробити дві групи характеристик – того, як почувається майстер у складній педагогічній ситуації та як він сприймає учня. Працюючи над змістом характеристик, учасники вийшли на чотири групи базових емоційних установок, а саме «Я-плюс, Ти-плюс», «Я-плюс, Ти-мінус», «Я-мінус, Ти-плюс», «Я-мінус, Ти-мінус». Найхарактернішим переживанням у складній комунікативній ситуації виявилася установка «Я-мінус, Ти-мінус», і разом з тим відбулося розуміня того, що з подібним негативно забарвленим переживанням про себе та про партнера по комунікації навряд чи можна будувати ефективну взаємодію. Після цього учасники спробували через прийом позитивного переформулювання трансформувати установки на більш продуктивні (наприклад, учень, який демонструє примітивні форми поведінки, такі як плювання, агресив ... Читати далі »

Переглядів: 636 | Додав: psycommunity | Дата: 08.10.2014 | Коментарі (0)

«Солнце  взошло над землею, и Лот  пришел в Сигор. И пролил Господь  на Содом и Гоморру дождем серу и огонь от Господа  с неба. И  ниспроверг города сии, и всю окрестность сию, и  всех  жителей  городов  сих, и  произрастания земли. Такие дела. В  обоих городах, как  известно, было много скверных людей. Без них мир стал лучше И конечно, жене Лота не велено  было  оглядываться туда, где были все эти люди и их жилища Но она оглянулась, за что я  ее и люблю, потому что это было так по- человечески. И она превратилась в соляной столб. Такие дела. Нельзя  людям  оглядываться». (Курт Воннегут. «Бойня номер пять, или крестовый поход детей»).

Так писав Воннегут про великі потрясіння біблейських часів у своєму романі про бомбардування Дрездена та дітей на війні. Про війну нашого часу також напишуть романи, знімуть фільми і створять нову історію. Але прямо зараз тисячі дітей втратили свої домівки і своїх близьких, і це найбільша драма нашого часу, яка нестерпно кровоточить. Ми не знаємо, що з цим буде завтра, але сьогодні ці діти та їх сім'ї конче потребують допомоги. Для професійної допомоги психологам та соціальним педагогам розміщаємо на сайті спеціальну рубрику «травма» (розділ &laqu ... Читати далі »

Переглядів: 845 | Додав: psycommunity | Дата: 22.09.2014 | Коментарі (0)

23 вересня 2014 року центр проводит семінар "Психолого-педагогічні аспекти забезпечення принципів гендерної рівності в умовах інклюзивного навчання". Захід дистанційний. З матеріалами можна ознайомитись за посиланям http://oipopp.ed-sp.net/component/option,com_fireboard/Itemid,118/func,view/id,3783/catid,32/ . Частина матеріалів розміщена тут: "Збори", тема "Інклюзія як виклик фахівцям психологічної служби закладу?" (http://psycenter.at.ua/forum/2-5-1#87). Обговорення можна проводити як на сайті інституту, так і на наших Зборах. Вітається будь-яка активність, в т.ч. приєднання своїх матеріалів. 

Переглядів: 800 | Додав: psycommunity | Дата: 16.09.2014 | Коментарі (1)

Переглядів: 707 | Додав: psycommunity | Дата: 23.04.2014 | Коментарі (0)

Відсьогодні та упродовж найближчого тижня ми проводимо заочне заняття Школи професійної майстерності для працівників психологічної служби за темою «Ресурси особистості, групи, спільноти у профілактиці соціальних ризиків у системі освіти та соціально-педагогічному оточенні вихованців, учнів, студентів».

Для професійного обговорення пропонуються наступні питання: 1. Кризовий соціум та адаптивний ресурс особистості. 2. Культурально-світоглядні відмінності між психологом та клієнтом та професійна етика. 3. Побудова карти ресурсу особистості, групи, спільноти.

Детальніше про заняття за посиланням http://psycenter.at.ua/forum/2-4-1 Саме тут просимо вас залишати свої коментарі та давати зворотний зв"язок.

Також тема обговорювалася на  наших "Зборах" тут http://psycenter.at.ua/forum/2-1-1

Підсумки першого дня роботи Школи. На сайті 8-го квітня працювали Людмила Коваль з смт Лисянки (НВК), Віра Поліщук з Мокрокалигірського ... Читати далі »

Переглядів: 727 | Додав: psycommunity | Дата: 04.04.2014 | Коментарі (0)

Враховуючи вимоги системності у діяльності фахівців освітньої галузі та опираючись на здобутий практичний досвід, учасники Інтернет-конференції «Системний підхід у наданні допомоги суб’єктам освіти» представили на сайті Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників свої методичні доробки, які після обговорення були включені до однойменного збірника матеріалів.

Представлений досвід спрямований на задоволення професійних запитів прикладного характеру щодо роботи з розлогою темою системного підходу в освіті. Для розгляду на зібранні були запропоновані наступні питання:1.Соціально-психологічний та виховний потенціали закладу освіти при здійсненні супроводу дитини та групи. 2. Досвід взаємодії працівників психологічної служби системи освіти з державними закладами та установами, громадськими організаціями щодо надання допомоги сім’ям і дітям груп соціального ризику. 3. Соціально-психологічна складова комплексного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.4. Батьки і спеціалісти освітньої галузі: досвід партнерства.
Автори дописів здійснюють власні прикладні розвідки щодо вивчення постаті дитини з особливими освітніми потребами, сучасної сім'ї та школи, потреб закладу, особистості та групи. 

Так, темі включен ... Читати далі »

Переглядів: 796 | Додав: psycommunity | Дата: 02.04.2014 | Коментарі (0)