Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Березень » 16 » надання на Черкащині психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу - членам родин учасників АТО - упродовж 2014 - І пол. 2018 рр.
09:00
надання на Черкащині психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу - членам родин учасників АТО - упродовж 2014 - І пол. 2018 рр.

Щодо надання психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу та іншим користувачам психологічних послуг у ситуації військового конфлікту обласний центр практичної психології та соціальної роботи повідомляє наступне.

Практичні психологи та соціальні педагоги навчальних закладів Черкаської області надають безпосередню допомогу дітям та сім'ям учасників АТО у відповідності до завдань, поставлених галузевим міністерством.

Зокрема, за період з серпня 2014 по травень 2015 рр. допомога була надана 875 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО. Роботу здійснювали близько 200 спеціалістів.

За період з вересня 2015 по травень 2016 рр. допомога була надана 2 582 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО, в т.ч. загиблих і поранених. Роботу з цим контингентом проводили 355 спеціалістів.

Упродовж 2016-2017 н.р., І пол. 2017-2018 н.р у відповідь на соціальні виклики працівниками психологічної служби Черкащини надана допомога близько двом тисячам родин воїнів антитерористичної операції. У різних освітніх заходах, спрямованих на подолання травм війни, було задіяно біля п’яти тисяч осіб включно зі здобувачами освіти та більше третини спеціалістів психологічної служби області (близько 400 осіб).

Починаючи з листопада 2015 року в Черкаській області упроваджується навчальний курс «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей», що є складовою проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні» (тренер проекту Артеменко Т.Б.).

У комунальному навчальному закладі «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» навчальний курс проекту утілюється через проведення семінарів-тренінгів, викладання короткотривалих спецкурсів та тематичних практичних блоків, організацію роботи інтервізійних та супервізійних груп.

Навчання та сертифікацію у проекті за період з 2015 по 2017 роки пройшли 160 спеціалістів - практичних психологів, соціальних педагогів, методистів з психологічної служби. Ці фахівці надають допомогу уразливому контингенту, зокрема, членам родин учасників АТО.

Також більше 90 осіб з числа працівників психологічної служби пройшли навчання у проектах і програмах, що їх реалізовував в області Регіональний кризовий психологічний центр у співпраці з управлінням охорони здоров'я та управлінням освіти і науки. Зокрема, у період з 2016 по 2018 рр. таке навчання у поєднанні з супервізіями було проведене за Програмою підготовки фахівців з соціально-психологічної підтримки адаптації воїнів, що повернулися з АТО (СППА(в)). Знання, отримані під час навчання, фахівці застосовують для надання допомоги відповідним категоріям населення та суб’єктам освіти.

(з доповідної записки на засідання Центру допомоги учасникам АТО Черкаської області 16.03.2018)

Підготувала Т. Артеменко,13.03.2018

Переглядів: 512 | Додав: psycommunity | Теги: Консультування, війна, Черкаський_ОЦППСР, психологічна_служба, Освіта, Т_Арт, кризове_консультування, ато, травма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]