Вітаю Вас, Гість
Головна » 2023 » Жовтень » 9 » 10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я
10:42
10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я

Щорічно 10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. Цей день запропоновано відзначати Всесвітньою організацією охорони здоров'я задля підвищення рівня обізнаності щодо проблеми психічного здоров'я та мобілізації зусиль на підтримку кращого психічного здоров'я.

ВООЗ визначає психічне здоров'я як стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в свою спільноту. У цьому сенсі психічне здоров'я є основою благополуччя людини і ефективного функціонування спільноти.

В Україні Всесвітній день психічного здоров’я відзначають з 1992 року. Його метою є скорочення поширення різного роду розладів ментального здоров'я. Адже, згідно зі статистикою в Україні 1,2 млн. жителів страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає. Зростанню захворюваності сприяють стреси, адже вони стали складовою частиною життя сучасної людини.

Безпекові загрози, зміни в політичному, економічному житті, негаразди на роботі та інші несприятливі фактори призводять до накопичення стресів, які, в свою чергу, погіршують якість життя людини, знижують її психічну опірність, провокують виникнення різноманітних соматичних хвороб і ментальних страждань. Встановлено, що 71% українців уже відчувають стрес і знервованість.

У збереженні та зміцненні психічного здоров’я особливе значення має психогігієна – це комплекс заходів з дотриманням культури міжособистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створювати сприятливий психологічний клімат у колективі, сім’ї; систематично займатись фізичними активностями, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.

Задача сучасної людини - за необхідності звертатися за допомогою, не пускати на самоплив симптоми перевантаження, депресії, емоційної нестійкості. Тож, якщо ви відчуваєте, що не в змозі самостійно впоратися зі стресами і проблемами, обов’язково зверніться за професійною допомогою. Це допоможе уникнути можливих негативних наслідків стресу.

Загалом психологічна підтримка може бути різних типів:

- невідкладною (кризовою), прямо на місці, де щось трапилося;

- у форматі терапії, коли психолог чи психотерапевт ґрунтовно працює з тривалими станами або розладами;

- у вигляді супроводу, наприклад, коли фахівець супроводжує людину в горі; бо горе як реакцію на втрату не лікують, йому (горюванню) дають відбутись;

- у форматі рекомендацій психолога — щодо панічних атак, сну, проблем із контролем гніву, загалом щодо підтримки психічного здоров'я;

- із застосуванням ІТ — наприклад, за допомогою додатків, які можна використовувати у будь-який зручний час.

Наразі очікується, що потенційна потреба в послугах з ментального здоров’я збільшиться мінімум на 50%. Саме тому важливо, щоб такі послуги були гнучкими, а маршрут їхнього отримання — зрозумілим для людей.

Так, Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ та Бюро ВООЗ створили онлайн-мапу медичних закладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я (безоплатно для пацієнтів): https://cutt.ly/jwmygkmW. Мапа може стати помічною для населення при виборі потенційного закладу для отримання допомоги.

Також нині існує велика кількість «кишенькових помічників» - електронних додатків для підтримання ментального здоров'я, які працюють як персональні консультанти. Зокрема, хочеться запропонувати до користування вітчизняний мобільний застосунок «База». Додаток покликаний зробити першу психологічну допомогу простою та доступною. «База» допоможе знайти більше інформації про свої емоції та почуття; використовувати вправи та інструменти, які допоможуть впоратися з психологічними труднощами; покращити свій психологічний стан; запитати фахівців та знайти корисні контакти. Завантажити можна тут: Google Play – http://surl.li/igfxx, App Store – https://cutt.ly/QwmyhrOF.

Справа ментального здоров'я поряд з безпековими завданнями та завданнями загальнодержавного відновлення стала нині державним пріоритетом номер один.

Так, Міністерство освіти і науки, втілюючи проєкт із тотальної психоедукації на всіх рівнях освіти, зараз працює над адаптацією курсу соціально-емоційного навчання Well-Being для учнів 1–6 класів, застосовує на практиці навчальні курси з СЕН для педагогів. Працюють такі програми підвищення кваліфікації для педагогічних працівників та працівників психологічної служби, як «Плекання резильєнтності в освітніх закладах», «Зміцнення потенціалу практичних психологів закладів освіти» та інші.

Активно упроваджуються законодавчі зміни у галузі психічного здоров'я та психологічної допомоги. Так, у Верховній раді зареєстровані два законопроєкти № 9433 та № 9434, які регулюють роботу психологів та психотерапевтів в Україні та відображають сучасні європейські підходи у діяльності згаданих фахівців. Відбувається також прискорене реформування діяльності вітчизняної психологічної служби. У квітні – серпні поточного року з'явилися два нових документи - Концепція реформування психологічної служби у системі освіти України на період до 2030 року: http://surl.li/ksgxj та Концептуальна записка "Модернізація психологічної служби та надання послуг з ПЗПСП в системі освіти" (складена за результатами Аналітичної записки «Психологічна служба та психолого-педагогічний супровід в системі освіти України (нормативно-правове регулювання)»): http://surl.li/kqyyc

Також варто зазначити, що з метою підтримки ментального здоров'я в Україні нині триває державна комунікаційна кампанія «Ти як?». Мета кампанії - синхронізувати проєкти всіх відомств, що втілюють Всеукраїнську програму ментального здоров’я: https://www.howareu.com/

Працівники психологічної служби, педагоги, широка освітянська спільнота поряд з іншими фахівцями та громадськістю також активно залучені до комунікаційної кампанії «Ти як?». В Черкаській області, зокрема, налагоджені сучасні комунікаційні канали для обміну інформацією, для емоційної та едукативної підтримки, працюють численні майданчики для отримання психологічних знань, відпрацювання умінь та компетенцій у сфері психічного здоров'я. Інститут післядипломної педагогічної освіти та його структурний підрозділ – навчально-методичний центр психологічної служби – наразі докладають значних зусиль задля заповнення освітянської ніші належними практиками, навичками, хелс-орієнтованими традиціями та добре підготовленими фахівцями, які нададуть змогу краще піклуватися про ментальне здоров'я всіх учасників освітнього процесу та населення загалом.

Підготувала Т.Артеменко

Матеріали для використання педагогічним працівникам щодо сприяння формуванню культури піклування про ментальне здоров'я, розуміння та надання інструментів, які допоможуть дбати про свій внутрішній стан:

матеріали Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»: https://www.howareu.com/

відео Всеукраїнського уроку з ментального здоровя для 1-6 класів «Ти як? Повертаємось до школи!»: https://cutt.ly/ZwmpTjrK

відео Всеукраїнського уроку з ментального здоровя для 7-11 класів «Ти як? Повертаємось до школи!»: https://cutt.ly/fwmpT6Fy

відеоматеріали «Ти як? Повертаємось до школи!»: https://cutt.ly/BwmpYXHy

відеоурок (перший урок 2023 року) «Ти як? Повертаємось до школи»: https://cutt.ly/1wmpUrdx

практичний вебінар, присвячений проведенню Всеукраїнського уроку ментального здоров’я: https://cutt.ly/QwmpUhuQ

матеріали щодо психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи: https://cutt.ly/TwmpUG40

...

В ФБ: https://www.facebook.com/psytetianaart/posts/pfbid0uFhra58N9Dqz2JARX4EFxWWMs2qLAswW2fsLwAQiTYqaHT7pRJsBk6SViWCNZA5ql

Переглядів: 169 | Додав: psycommunity | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]