Вітаю Вас, Гість
Головна » 2022 » Жовтень » 11 » Криза і травма як локус психологічної допомоги в часи війни. Тематичні курси для психологів, вересень-жовтень 2022
17:05
Криза і травма як локус психологічної допомоги в часи війни. Тематичні курси для психологів, вересень-жовтень 2022

Військовий конфлікт на території нашої держави продовжує бути травмівним чинником для всього українського суспільства, а особливо для дітей та підлітків. Психічне і психологічне травмування, поряд із іншими екстремальними руйнівними впливами, спостерігається нині, коли в Україні триває активна фаза війни, що розпочалася 24 лютого цього року. З самого початку безпекової кризи і до сьогодні працівники психологічної служби системи освіти Черкаської області разом з фахівцями інших галузей надають психосоціальну допомогу учасникам освітнього процесу та населенню, що постраждало внаслідок військових дій, в т.ч. вимушеним переселенцям, родинам, у яких є важкопоранені учасники АТО/ООС/війни чи які втратили близьку людину, іншим категоріям.

Для здійснення навчально-методичного супроводу такої роботи працівники навчально-методичного центру психологічної служби інституту запланували ряд заходів щодо підготовки педагогічної спільноти до діяльності в умовах воєнної агресії. Одним із таких заходів стали тематичні курси «Актуальні питання психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану», що тривали на базі інституту упродовж вересня-жовтня цього року. Навчанням було охоплено 55 осіб – практичних психологів закладів освіти міста Черкаси та Черкаського регіону. Так, методистом Тетяною Артеменко 22 вересня та 11 жовтня були проведені заняття на теми «Кризова підтримка учасників освітнього процесу» та «Психологічний супровід та підтримка дитини у випадку втрати близьких та рідних».

На заняттях були представлені відомі світові та вітчизняні підходи і напрямки соціально-психологічної кризової та посткризової підтримки й допомоги учасникам освітнього процесу та населенню, а також розглянута тема втрат, особливості горювання дорослих і дітей, специфіка психологічної підтримки та професійної психологічної допомоги людям, що втратили своїх близьких. Учасники навчань відпрацювали навички надання психологічної допомоги дітям із травмівним досвідом. Відбулося практичне опанування програм індивідуальної та групової психологічної допомоги дітям та дорослим, що пережили або переживають кризу. Ілюстрацією кризової допомоги стала п’ятикрокова модель консультування у методі позитивної психотерапії. Значну увагу було зосереджено на загальних положеннях та принципах психологічної реабілітації, обґрунтовано необхідність використання світових стратегій для створення вітчизняної системи психологічної допомоги в часи війни. Помітний акцент було зроблено на таких сучасних методах колегіальної взаємодії, як інтервізія та супервізія. Описані методи роботи дають можливість ефективно використовувати наявні знання і досвід професійної команди або експертів з різних команд фахівців, надають потрібну підтримку спеціалістам, які наразі працюють з такими складними темами. Викладач надала до користування власні авторські матеріали з зазначених тем, а саме посібники:

Керівництво з проведення інтервізій та супервізій / автор-упорядник Т.Артеменко. Черкаси: Черкаси, КНЗ «ЧОІПОПП Черкаської обласної ради», 2021. 42 с. (протокол вченої ради інституту №3 від 25.05.2021). URL: https://cutt.ly/dEUkz1u;

Зцілення травм війни: психосоціальний аспект / автор-упор. Т. Артеменко. Черкаси: КНЗ «ЧОІПОПП Черкаської обласної ради», 2022. 80 с. (протокол вченої ради інституту №2 від 16.06.2022). URL: http://oipopp.ed-sp.net/?q=node/76861.

Обласний центр продовжує роботу з супроводу практики спеціалістів психологічної служби, спільно вирішуючи складні кейси в роботі фахівців та формуючи зміст професійних зустрічей на майбутнє. Така жива робота, що побудована з урахуванням потреб практикуючих спеціалістів та контингенту, який вони обслуговують, має на меті максимально задовольнити потреби галузі у нинішній складний час.

Переглядів: 406 | Додав: psycommunity | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]