Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Вересень » 6 » огляд змін у новій документації спеціалістів психологічної служби (за 2018 рік)
14:56
огляд змін у новій документації спеціалістів психологічної служби (за 2018 рік)

"Усы и хвост - вот мои документы!"

На мал."Усы и хвост - вот мои документы!"

Колеги, підготувала огляд змін, що стосуються нових форм документації для працівників психологічної служби (порівняння листів Міністерства освіти і науки України від 27.08.2000 р. №1/9-352 та від 05.09.2018 № 1/9-529)

Документація практичного психолога:

«Перспективний план роботи практичного психолога». Став «перспективний план» (був просто «план»). З'явилася профілактична робота, зникла розвиткові, відновлювальна, орг-методична робота і зв’язки з громадськістю. Зник план роботи на місяць.

«Журнал щоденного обліку роботи практичного психолога». З'явилася графи «напрям діяльності» і «примітка».

«Протокол індивідуальної психологічної діагностики» (ведеться за потреби) – замість «Індивідуальних карток психолого-педагогічного діагностування» (у новому документі розділів з'явилося більше)

«Протокол індивідуальної психологічної консультації» (ведеться за потреби) – замість «Протоколів індивідуальних консультацій» (у новому документі розділів з'явилося більше)

«Протокол групової психологічної діагностики» (ведеться за потреби) (такого документу не було у листі за 2000 рік)

«Протокол включеного спостереження» (ведеться за потреби) – замість «Журналу психологічного аналізу уроків (занять)» (розділів з'явилося більше, і вони, на відміну від попереднього документу, спрямовані переважно на дослідження процесів та активностей дітей – діяльність вчителя не вивчається, у цьому розрізі досліджуються лише стосунки «учитель-учень»)

«Графік роботи практичного психолога» (форма не змінилась)

У соціального педагога картина подібна – все те ж, що у психолога, окрім «Протоколу включеного спостереження» (він спеціалістом не ведеться), і ще додалися «Акт обстеження житлово-побутових умов проживання здобувача освіти» і «Соціальний паспорт класу». У плані роботи немає «Корекції», але залишились «Зв’язки з громадськістю».

Загалом, обов’язковими документами для психолога тепер є «Перспективний план роботи практичного психолога», «Журнал щоденного обліку роботи практичного психолога» і «Графік роботи практичного психолога»; для соціального педагога - «Перспективний план роботи соціального педагога», «Журнал щоденного обліку роботи соціального педагога», «Графік роботи соціального педагога», «Акт обстеження житлово-побутових умов проживання здобувача освіти» і «Соціальний паспорт класу».

Колеги, вітаю з новими кроками у бік деформалізації нашої з вами діяльності! Дуже непогано! Особливо мені сподобався протокол включеного спостереження. Нарешті, сподіваюся, ми починаємо відходити від шизофренічно-параноїдного совка та від зловживань психологією та соціологією в освітньому просторі.

Питання узгодження планів роботи спеціалістами залишається відкритим. У відповідності до нових форм документації, реквізит «Погоджено» має бути присутнім на плані роботи спеціаліста. Разом з тим, наказ МОН від 23.06.2000 №240 «Про затвердження Інструкції з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів» (чинний) такого узгодження не передбачає. Тому вирішуйте це питання зі своїм керівником закладу.

Додам, що завідувач обласного центру Войцях Т.В. вже розіслала лист, де пише про те, що погоджувати треба і навіть пропонує нову форму цього реквізиту (тому що у нас змінилась назва центру!):

ПОГОДЖЕНО
Завідувач навчально-методичного
центру психологічної служби
КНЗ "Черкаський ОІПОПП ЧОР"
"____" __________ 2018 р.
___________________ Войцях Т.В.

У будь-якому випадку нові форми документації мають пройти апробацію упродовж 2018-2019 навчального року, за результатами якої цю документацію буде затверджено.

Т. Артеменко

Переглядів: 876 | Додав: psycommunity | Теги: стандарт, протокол, психологічна_служба, документ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]