Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Січень » 18 » перша у новому році інтервізійна група
12:19
перша у новому році інтервізійна група

18 січня 2017 року в обласному інституті працювала інтервізійна група для спеціалістів психологічної служби на тему «Розгляд складних випадків у роботі з проявами насильства у навчальному закладі».

У роботі прийняло участь 36 осіб. Серед них – фахівці шкіл, ліцеїв, НВК, центрів практичної психології і соціальної роботи, інтернатів, закладів професійної освіти, методисти відділів освіти та НМК. Ведуча групи – Артеменко Т.Б.

На початку учасники познайомилися та обмінялися актуальними думками стосовно теми. Серед «гарячих» запитів – діагностування насильства та жорстокості, подолання шкільного булінгу та кібербулінгу, консультування осіб з асоціальною поведінкою, попередження сімейного насильства, ресурсування професійної діяльності, захист професійних інтересів психологів та педагогів.

Спільне обговорення ключових проблем у контексті заявленої теми підвело присутніх до ідеї створення етичних стандартів у діяльності навчального закладу. Така нормативна рамка у діяльності закладу сприятиме організації безпечного освітнього простору та буде слугувати попередженню потенційних конфліктів між учасниками навчально-виховного процесу. Вказаний спосіб унормування взаємодії учасників навчально-виховного процесу у свій час на навчальних семінарах запропонувала ГО «Жіночий консорціум України». Попри те, що у вітчизняній освітній галузі до цього часу відсутні стандарти етики та практики педагогічної діяльності, на які можна було би орієнтуватися, при створенні таких приписів у діяльності школи можна опиратися на міжнародний досвід, зокрема, на Декларацію професійної етики Всесвітньої організації вчителів і викладачів, прийняту на третьому міжнародному конгресі Всесвітньої організації вчителів і викладачів (Education International), 25-29 липня 2001 р., Йомтіен, Таїланд.

На своєму майстер-класі практичний психолог ДНЗ «Монастирищенський професійний ліцей» Н.М. Каневська озброїла аудиторію прикладними матеріалами щодо проведення міжгалузевого консиліуму як інструменту у роботі зі складними випадками у діяльності навчального закладу.

Таким чином, у роботі інтервізійної групи знайшли втілення ідеї стосовно вирішення найбільш складних випадків, пов’язаних з насиллям у начальному закладі – а саме ідея особливим чином організованого врегулювання стосунків у закладі та технологія об’єднання зусиль міжгалузевої команди у роботі з випадком.

Друга частина інтервізійної зустрічі складалася із представлення учасниками випадків із власної практики, т. зв. робочих кейсів, та їх супервізійного супроводу. Група детально розглянула два випадки.

Інтервізія завершилась теплим колом та побажаннями на наступну зустріч. Учасники поділилися планами на майбутнє.

Спеціалісти отримали для користування наступні методичні матеріали:

1.Артеменко Т. Інтервізія: методичний мінімум для проведення інтервізійних груп: [Буклет]. – Черкаси, КНЗ ЧОІПОППЧОР, 2017.

2.Освітній простір як територія безпеки: [Електронні дані: презентація] / Автор-упорядник Артеменко Т.Б. – Черкаси, ЧОІПОППЧОР, 2017. – Електронний носій.

3.Артеменко Т.Б. Интервизия как групповое творчество / Материалы Международной научно-практической Интернет-конференции «Психолого-педагогическое сопровождение современного образования: задачи, проблемы, риски», 8-10 июня 2015 г. - Москва: ГБОУ ВПО МО «Академия социального управления». - http://net-edu.ru/node/66180, http://net-edu.ru/sites/default/files/file/Artemenko_TB_sec2.pdf

4.Артеменко Т.Б. Про професійну підтримку у психологічній спільноті : [Методичні рекомендації] / Т. Б. Артеменко // Педагогічний вісник. – 2015. – № 3 (Спецвипуск). – С. 99-100. - http://oipopp.ed-sp.net/node/15811

5.Каневська Н. Міжгалузевий консиліум у роботі закладу професійної освіти : [Електронні дані: презентація], [Текст: бланки протоколів], 2017. – Електронний носій.

Більше фото за посиланням: http://psycenter.at.ua/photo/interviziji/intervizija_2017_01_18/34

Про захід на сайті інституту: http://oipopp.ed-sp.net/node/19323

Також на Фейсбук: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1068506776592662&type=1

Підготувала Т.Артеменко

Переглядів: 979 | Додав: psycommunity | Теги: жку, насилля, Інститут, міжгалузева_команда, інтервізія, ресурс, Насильство, етика, стандарт, консиліум | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 4
1 адмін  
Частіше б отак збиратися й так продуктивно проводити свій час! Отримала гарні методичні матеріали від Артеменко Т.Б. Дякую всім колегам за роботу!

4 psycommunity  
0
та це я від тебе отримала гарні матеріали! і гарну роботу  wink

2 Darkness  
Дякую організаторам і доповідачам за цінну інформацію і необхідний досвіт, який так іноді необхідний в нашій роботі. Підтримую в тому, що необхідно збиратися частіше!

3 psycommunity  
0
дякую і Вам, що вибрали час та були з нами!  smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]