Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Грудень » 28 » підготовка фахівців психологічної служби до надання послуг у ситуації військового конфлікту
17:44
підготовка фахівців психологічної служби до надання послуг у ситуації військового конфлікту

Щодо надання психологічної допомоги суб’єктам освітнього процесу та іншим користувачам психологічних послуг у ситуації військового конфлікту обласний центр практичної психології та соціальної роботи повідомляє наступне.

Практичні психологи та  соціальні педагоги навчальних закладів області надають безпосередню допомогу дітям та сім'ям названої категорії у відповідності до завдань, поставлених галузевим міністерством 

Зокрема, за період з серпня 2014 по травень 2015 рр. допомога була надана 1269 особам з числа дітей, учнів, студентів, що навчаються у навчальних закладах і були переселені з інших регіонів України, 1124 особам з числа батьків переселених дітей, учнів, студентів, 875 особам з числа дітей та сімей, учасників АТО.

Проведена просвітницько-профілактична робота з усіма учнями з метою попередження конфліктів між місцевим населенням та внутрішньо-переміщеними особами, загалом - 47081 випадків надання такої допомоги силами 517 осіб спеціалістів психологічної служби.

За період від початку конфліктного періоду у країні для спеціалістів психологічної служби працівниками обласного центру практичної психології та соціальної роботи (самостійно чи у співпраці з фахівцями суміжних галузей) були проведені наступні заходи:

1.Семінар-практикум спільно з кафедрою психології ЧОІПОПП для керівників психологічних служб районів/міст та спеціалістів психологічної служби навчальних закладів інтернатного типу «Особливості психологічної та соціально-педагогічної роботи в освітньому середовищі у конфліктний та постконфліктний період», 20.08.2014, 42 особи

2.Семінар ОЦСССДМ спільно з ОЦППСР та кафедрою психології ЧОІПОПП для фахівців з соціальної роботи «Основи соціально-психологічного супроводу сімей, які потрапили у складні життєві обставини», 22.10.2014, 18 осіб

3.Регіональний семінар ВГО «Ліга соціальних працівників України» «Організація надання соціально-психологічної допомоги дітям дітям та їх сім'ям, переселеним в регіони України з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО» (на базі «центру гостинності для переселенців), 14.05.2015, 10 осіб працівників психологічної служби області (м.Черкаси, м.Золотоноша, м.Канів, м.Умань, Звенигородський, Смілянський, Уманський, Черкаський, Чорнобаївський райони)

Проведені та тривають, забезпечена участь спеціалістів області у наступних навчаннях:

1.Проект «Освітній проект підтримки психологів та психотерапевтів в роботі з постраждалими військовослужбовцями та їх сім'ями» (сертифікат учасника, 24 ак. години теорії, практики; 5-7 вересня 2014 р.; Спілка психологів та психотерапевтів України, Київський інститут сучасної психології та психотерапії), 2 особи (методист м.Ватутіне, методист-практичний психолог ЧОІПОПП)

2.Семінар «А-В-С психологічної допомоги потерпілим в зоні бойових дій і їх рідним» в рамках навчальної програми післядипломної освіти (сертифікат учасника, 10 ак. годин теорії, практики; 18 жовтня 2014 р.; Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій, Регіональний психологічний кризовий центр м.Черкаси), 10 осіб (практичні психологи м.Черкаси, м. Ватутіне, Канівський район, методист-практичний психолог ЧОІПОПП)

3. Курс тематичного удосконалення практичних психологів лікувально-профілактичних закладів за напрямком «Медична психологія» з метою надання безпосередньої психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам родин загиблих (сертифікат учасника, 18 годин, 4-6 червня 2015 р.; КНП «Черкаський обласний навчально-тренінговий центр підвищення кваліфікації лікарів» Черкаської обласної ради, Департамент охорони здоров'я Черкаської обласної державної адміністрації, Інститут психології ім. Г.С.Костюка НАПН України), 10 осіб (м. Черкаси, м. Ватутіне, Звенигородський, Маньківський, Монастирищенський, Черкаський райони, методист-практичний психолог ЧОІПОПП).

4.Комунальний навчальний заклад «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» розпочав реалізацію проекту ЮНІСЕФ-НаУКМА «Комплексна психосоціальна підтримка дітей, підлітків та сімей, що постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні» і в наступному, 2016 році, з 04 по 26 квітня, планує проведення серії навчальних семінарів-тренінгів для спеціалістів психологічної служби на тему «Навички кризового консультування та розвиток психосоціальної стійкості до стресу у дітей» та запропонував керівникам органів управління освітою розглянути можливість взяти участь у таких навчаннях заявленим спеціалістам (див. додаток 1 до листа ЧОІПОПП від 07.12.2015 №390/01-17): Черкаський «кущ» (м.Черкаси), І семінар, 05.04.2016; Черкаський «кущ» (м.Черкаси), ІІ семінар, 12.04.2016; Уманський «кущ» (м.Умань), ІІІ семінар, 19.04.2016; Звенигородський «кущ» (м.Звенигородка), ІV семінар, 26.04.2016 (загалом від районів / міст отримано 127 заявок на навчання) (див. лист КНЗ «ЧОІПОПП» від 07.12.2015 №390/01-17).

Зі вказаним спецкурсом нещодавно були ознайомлені слухачі курсів підвищення кваліфікації практичних психологів, що тривали з 16 по 28 листопада в КНЗ ЧОІПОПП (спецкурс склав 4 аудиторних години, прослухало 22 особи, викладач спецкурсу – методист Т.Б.Артеменко).

5. У Черкаській області розпочата робота проекту Благодійного фонду «Единственная» (благодійний фонд журналу за підтримки одного з найбільших видавничих будинків України «Едіпресс Україна») під назвою «Підвищення кваліфікації психологів та соціальних педагогів державних закладів освіти». Проект розрахований на реалізацію упродовж листопада 2015 – червня 2017 рр. Мета курсу, за визначенням організаторів, полягає у посиленні компетентності спеціалістів, які працюють з дітьми, позбавленими батьківського піклування, результатом якого стане сприяння повноцінному та гармонійному розвитку дітей та встановленню між ними позитивних стосунків. Усього заплановано вісім сесій. Перша сесія була присвячена темі «Психологічні особливості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування» (08-09.12.2015, учасники : 20 осіб спеціалістів психологічної служби закладів інтернатного типу, 4 працівники ЧОІПОПП)

Щодо наступних кроків у діяльності спеціалістів психологічної служби області очікуйте повідомлень на нашому сайті

Переглядів: 600 | Додав: psycommunity | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]