Вітаю Вас, Гість
Головна » 2023 » Жовтень » 9 » Як правильно вибирати психолога. Зі свого та досвіду та досвіду інших
10:35
Як правильно вибирати психолога. Зі свого та досвіду та досвіду інших

Зараз можна зустріти чимало дописів про те, як вибрати психолога чи зрозуміти, що той не шахрай. Однак часто-густо самі автори таких дописів припускаються помилок і неточностей.

Один з прикладів.

Є ось такий текст Ольги Міненко: https://cutt.ly/9wfJfGxQ

Ну, таке…….

Текст написано мовою психолога і для психолога, але не для клієнта. І до того ж ще й з базовими неточностями. Для клієнта це занадто лонгрід - плюс лонгрід малозрозумілий.

Очевидно, що це має бути короткий зрозумілий гайд (без таких складних понять, як «ідентичність», «сетінг» тощо).

Трохи про неточності автора, по пунктах.

1.Контракт. Контракт – це не «запит клієнта». Запит клієнта - це сирий матеріал, який ми до контракту не включаємо. А якщо клієнт захоче стати володарем світу? То ми так і запишемо в контракті? Звісно, ні. Для початку ми маємо провести кваліфікування запиту, потім ще кілька кроків.

2.Сетінг. Ніхто з вами не буде вкладати контракт відразу на 20 зустрічей. Опустіться на землю. Зустрічі контрактуємо по мірі їх «надходження». Але в будь-якому випадку ніякий психолог не може назвати кількість зустрічей наперед, не повзаємодіявши попередньо з клієнтом. Хіба що навскидку. Тож, раціонально сказати своєму клієнту «нам потрібна одна зустріч +плюс».

3. Нормально, коли психолог на консультаціях ГОВОРИТЬ ПРО ВЛАСНЕ ЖИТТЯ і власні труднощі. Це прийом саморозкриття психолога, без нього не буде якісного контакту, переносу і т.п. Психолог – не якась дивовижа з кунст-камери. Він – звичайна людина. Розуміння цього зближує.

4.Психолог має вміти ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ЗА КЛІЄНТА І НА КОРИСТЬ КЛІЄНТА, а також НАДАВАТИ КЛІЄНТУ ВКАЗІВКИ. Це буває, коли ми маємо справу з клієнтом першого рівня. Також це можуть бути ситуації, які вимагають невідкладної дії – скажімо, коли клієнт переживає гострий стрес чи коли він потерпає від злочину і не може себе самостійно захистити тощо. Також психолог може надавати рекомендації чи поради на прохання клієнта – якщо вони про це попередньо домовляться.

5. Супервізії. Погоджуюсь. Лише скажу, що це не бонус, а необхідна складова практики психолога.

6. Психолог ЯКРАЗ ХОДИТЬ НА КАВУ з клієнтами. І не лише. Він грає з ними у шахи, катається на лижах, обговорює футбол і робить ще багато речей, якщо це дозволяє і проголошує метод, у якому він практикує. Роджерс, Віннікот and others, приклади продовжіть самі.

Періодично для своїх клієнтів роблю короткі гайди про те, як вибрати психолога.

ПРИКЛАД ГАЙДУ

Запитайте у психолога:

- де він вчився?

- у якому методі практикує?

- до якої спільноти належить?

- хто супервізор?

- коли востаннє проходив власну терапію?

- де можна побачити / почитати про його активності?

- в яких базах даних спеціалістів його можна знайти?

Отже, задавайте відкриті запитання, уважно слухайте відповіді. Професійний психолог абсолютно спокійно відповість на всі запитання без якихось реакцій, які примусять клієнта відчувати дискомфорт. Сертифікати і дипломи він зовсім не зобов’язаний пред’являти, адже про це вже потурбувалась спільнота, яка його сертифікувала, а дані занесла у відповідні реєстри. Достатньо посилання на реєстри. При цьому членство не є посвідченням про освіту. Приналежність до спільноти носить регулювальний характер, а от власне дані про освіту нададуть нам реєстри сертифікованих спеціалістів. Буває й так, що психолог є приналежним до спільноти, але його немає у реєстрах сертифікованих спеціалістів, або, навпаки, є в реєстрах, але відсутнє членство. Так буває. Одначе, й тут можна задавати запитання психологу, чому так. Часто освіту перевіряють фахові сайти, які розміщують бази психологів, тому можна позадавати запитання про те, на яких сайтах фахівець представлений. Іноді психолог сам на своєму ресурсі викладає скріни дипломів. Якщо можна додатково почитати про його активності, стиль роботи, особистість – це є гарним орієнтиром, саме тому ми й задаємо питання про майданчики, де психолог представляє свою продукцію. Я абсолютно нормально ставлюсь до того, що клієнти приєднуються до моїх персональних акаунтів – «Х», facebook, каналів, баз даних, де можна почитати мої статті і дослідження, переглянути демо-версії консультацій і т.п. Спрощує завдання інформація про офіційне місце роботи психолога, якщо він працює за спеціальністю. Однак, буває, що на посаду призначають спеціаліста без базової освіти, і клієнт має це розуміти. Разом з тим, дані про офіційного роботодавця можуть у майбутньому значно спростити вирішення якихось несприятливих моментів у роботі, наприклад, розв’язання етичного чи правового конфлікту, якщо такий виникне. Загалом, етичні конфлікти береться вирішувати професійна спільнота, тому так важливо розуміти, що психолог є приналежним до певної професійної організації. Забігаючи наперед, скажу, що у випадку відсутності такої приналежності клієнт у разі потреби може звернутися зі скаргою до роботодавця чи в суд.

Тож, якщо психолог існує у якомусь вигаданому ним самим персональному Космосі, то після уважної розмови це стає відчутним. Він може відмовитись надавати відповіді на запитання клієнта, зависати, нервувати, кидати звинувачення, маніпулювати, обманювати, демонструвати пихатість чи недоступність, виходити з контакту. Тому я завжди говорю клієнтам – не бійтеся задавати запитання психологу, не бійтеся, що ви можете виглядати збоку якось «не так» - ви чините правильно, адже це ваш інтерес і ваші гроші. І взагалі, немає приписів щодо того, як має себе поводити клієнт. Ви – замовник послуг, тому перевага – за вами. Центральна фігура – Ви.

І, звісно, якщо психолог бере оплату наперед, якщо його даних ніде не можна знайти в інтернеті, він ніде «не світиться», офіційно не працює, не має членства, відсутній в реєстрах, не відвідує супервізора, не ходить на інтервізорські групи, на групи self-discovery чи інші, не отримує власної терапії, то він скоріше схожий на рака-самітника, аніж на фахівця. Послуги такого психолога краще не розглядати.

2023-08-11

Категорія: теми | Переглядів: 41 | Додав: psycommunity | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]