Вітаю Вас, Гість
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 »



/начало статьи удалено после обсуждения с коллегами. полный текст можно найти на стр. в фейсбук автора/

"Откликнитесь, есть ли у кого детский стульчик для кормления 10-месячного младенца и ненужная детская кроватка? требуется временно для семьи из Крыма, которую сейчас приняла наша семья" - такими объявлениями пестрят сейчас ленты в фейсбуке. И когда читаешь слово "временно", честно говоря, не очень-то веришь. Кто-то стал беженцем, иных убили, этих поставили на колени в воинских частях на солнечном полуострове. Многие выучили гимн, и это теперь их молитва. Люди негодуют и отказываются понимать происходящее. Упрекают силовое министерство, отдельных персон. Упрекают конкретно Арсена Авакова. Но Аваков один, а число зверя намного больше. (Я надеюсь, вы понимаете, что это метафора, а не ... Читати далі »

Переглядів: 1051 | Додав: psycommunity | Дата: 14.03.2014 | Коментарі (7)


На семінарі-практикумі для спеціалістів психологічної служби ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ р.а. «Профілактика конфліктності серед учнівської молоді», що відбувся 11 лютого 2014 року на базі ЧОІПОПП і був проведений обласним центром практичної психології і соціальної роботи, учасники ще  раз дотикнулися до непростої теми емоційного та організаційного конфлікту. Про підвищення рівня психологічної культури всіх учасників навчально-виховного процесу як запоруку попередження конфліктності серед учнівської молоді розповів В.М.Боголій, завідувач ОЦППСР. Також він підняв питання про створення професійної команди у закладі. Н.М.Верба, практичний психолог Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської облради, розглянула технологію створення психологічно безпечного шкільного середовища та прийоми роботи з особливими дітьми. Практична робота в групах, яку організувала Т.Б.Артеменко, методист-практичний психолог ОЦППСР, стосувалася емоційної грамотності учасників педагогічної взаємодії. Зокрема, працюючи у трійках, учасники заняття мали змогу відтворити окремі фрагменти у консультативній роботі, врахувавши позицію і психолога, і клієнта на емоційній шкалі. По зав ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: psycommunity | Дата: 13.02.2014 | Коментарі (0)



Традиційно щороку у січні проводяться педагогічні студії для працівників позашкілля. Проводить їх Черкаський обласний Центр науково-технічної творчості учнівської молоді. 9 січня цього року студії працювали для методистів позашкільних навчальних закладів. Тема зустрічі - «Організація науково-методичної роботи у позашкільному навчальному закладі». Серед насиченої одноденної програми – година роботи методиста-практичного психолога Артеменко Тетяни. Тема – «Емоційна грамотність як умова успішного спілкування». Група учасників працювала у колі. Педагоги пригадали базові емоції людини, познайомилися з формулою емоційності та спробували застосувати до себе прийоми управління емоціями, такі як розподіл, концентрація та переключення (за Євгеном Головахою та Наталією Паніною). Окрема увага була звернена на роботу з сильними емоційними переж ... Читати далі »

Переглядів: 771 | Додав: psycommunity | Дата: 10.01.2014 | Коментарі (0)

нині проходять курси практичних психологів закладів освіти. попереду ще тиждень роботи. щойно перейшли точку зимового сонцестояння, і тепер щодня сонця у нас все більше і більше. ))
Переглядів: 807 | Додав: psycommunity | Дата: 23.12.2013 | Коментарі (10)


26 листопада обласний центр практичної психології і соціальної роботи провів семінар «Система роботи практичного психолога у відповідності до запитів учасників навчально-виховного процесу». Про роботу психолога з батьками дітей дошкільного віку та сімейне консультування розповіла Ілона Руденко, доцент кафедри психології. Тетяна Артеменко, методист центру, проаналізувала разом з учасниками семінару існуючі організаційно-змістові моделі діяльності психолога дошкілля та шкільного психолога. Налагодження навчальної комунікації учнів і педагогів через метод кейсів учасники семінару опрацювали з Віталієм Боголієм, завідувачем центру, Тетяною Артеменко та запрошеними до співпраці практикуючими психологами міста Черкас. У роботі використовувалися проективні прийоми, такі як розстановка через іграшки, порожній стілець тощо. Завершенням роботи зібрання стала групова рефлексія про ефективність використовуваних методів та прийомів роботи та про потребу подальшого узагальнення та розроблення організаційно-змістових моделей діяльності психологів різних типів навчальних закладів.

Переглядів: 654 | Додав: psycommunity | Дата: 26.11.2013 | Коментарі (0)


8 жовтня 2013р працювала школа професійної майстерності для спеціалістів психологічної служби, заняття №3 «Кваліфікування соціального запиту. Особливості роботи соціальної мережі». Учасники разом з методистом Т.Б.Артеменко пригадали існуючі види запитів у процесі надання психолого-педагогічних послуг, проаналізували види запитів, які не беруться в роботу, та розглянули п’ять типів психологів (за Володимиром Карікашем). В.І.Коновальчук, завідувач кафедри психології, канд.пс.наук у діалозі з аудиторією розглянула основні психологічні принципи роботи з клієнтом у консультативній взаємодії. За запитом аудиторії, до цього часу проблемним залишається питання роботи з невмотивованими клієнтами, учасниками навчально-виховного процесу. Особливо це стосується сімей, які потребують психолого-педагогічного чи іншого втручання, але відмовляються від контакту з фахівцями. Одним зі шляхів оптимізації взаємодії фахівця психологічної служби закладу з дітьми, їхніми батьками та педагогами є договірне чи/та офіційне унормування стосунків через процедуру створення та забезпечення функціонування у закладі етичних ... Читати далі »

Переглядів: 714 | Додав: psycommunity | Дата: 09.10.2013 | Коментарі (0)



20 серпня пройшли засідання секцій працівників освіти та загальне зібрання, де визначалися напрямки діяльності на наступний навчальний рік. Цьогоріч, як і минулого року, фахівці психологічної служби та методисти з виховної роботи працювали разом на секції "Пріоритетні завдання психолого-педагогічного супроводу виховної та соціально-педагогічної діяльності сучасного закладу освіти". Детально з матеріалом можна ознайомитися, перейшовши за посиланням: http://oipopp.ed-sp.net/chttp://oipopp.ed-sp.net/content/blogsection/5/66/ 
Також у вказаному розділі новин іінституту можна знайти інформацію про інтернет-семінар керівників психологічної служби. Про напрямки роботи на наступний навчальний рік читайте  ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Додав: psycommunity | Дата: 20.08.2013 | Коментарі (0)

23 травня 2013 року на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників спеціалісти обласного центру практичної психології і соціальної роботи провели семінар «Психолого-педагогічні аспекти роботи з дітьми, які пережили ситуацію насильства».

Наталія Миколаївна Чепурна, ректор інституту, кандидат пед. наук, на початку роботи окреслила завдання семінару, наголосивши на актуальності теми попередження формування делінквентної поведінки підлітків та подолання насильства у закладах освіти. Був зроблений акцент на зростанні толерантності до проявів «інакшості» у суспільстві, яка є як свідченням гуманного ставлення до іншого, так і можливим підґрунтям для формування неадекватних життєвих установок у підростаючого покоління. Адже у суспільстві все більше посилюються такі негативні прояви, як насильство, декларація спотворених моральних цінностей, руйнування інституту сім’ї, неефективність різних виховних систем. У зв’язку з цим як ніколи важливою є роль психологічної служби у закладах освіти, яка покликана піклуватися про соціальне та психологічне здоров’я особистості, сприяти створенню умов безпечног ... Читати далі »

Переглядів: 745 | Додав: psycommunity | Дата: 23.05.2013 | Коментарі (0)


29.03.13 завершилася науково-практична Інтернет-конференція «Досвід оптимізації доросло-дитячих стосунків в освітньому просторі». Серед дописувачів - психологи, соціальні педагоги, керівники психологічних служб, вихователі, учителі-предметники, класні керівники, директори шкіл, завучі.

Аналізуючи дописи на конференцію, можна виділити наступні теми та авторів. Валентина Бабак (Чорнобаївський район) наголосила на важливості досвіду, що його отримує дитина у процесі сімейної соціалізації; Світлана Стригун (місто Золотоноша) поділилися методичними підходами та прийомами підвищення психологічної грамотності батьків дошкільнят; розвивали тему партнерства між батьками та педагогами Світлана Левченко (місто Cміла) та Тамара Тихоненко (місто Ватутіне). Людмила Гончарук (місто Монастирище), Лариса Марченко (місто Золотоноша), Ольга Мироненко (місто Корсунь-Шевченківський) та Лідія Хоменко (Городищенський райо ... Читати далі »

Переглядів: 760 | Додав: psycommunity | Дата: 29.03.2013 | Коментарі (0)


26.03.13 для спеціалістів психологічної служби працювала Школа професійної майстерності. Було проведене перше заняття «Забезпечення інтересів клієнта у роботі спеціаліста психологічної служби». Т.В.Войцях, методист-соціальний педагог ОЦППСР, розкрила правові аспекти дотримання прав і свобод людини у процесі надання психологічної допомоги. Т.Б.Артеменко, методист-практичний психолог, провела круглий стіл з обміну досвідом щодо методичного супроводу діяльності спеціалістів психологічної служби через проведення супервізійних семінарів та роботу інтервізійних груп. Тема психологічної допомоги як договірних стосунків та укладання професійного договору на співпрацю психолога і клієнта була озвучена І.М.Руденко, канд.пс.наук, доцентом кафедри психології ЧОІПОПП. У супервізійному режимі був розглянутий клієнтський випадок, заявлений однією з учасниць семінару.

Переглядів: 679 | Додав: psycommunity | Дата: 26.03.2013 | Коментарі (0)

26.02.13 для керівників психологічних служб міст/районів був проведений семінар-нарада «Стан та перспективи розвитку психологічної служби Черкаської області. Удосконалення організаційних моделей діяльності психологічної служби у 2012-2013 н.р.».

Переглядів: 623 | Додав: psycommunity | Дата: 26.02.2013 | Коментарі (0)

Нагадуємо, що курси практичних психологів при інституті будуть проходити з 3 по 20 червня (для ближніх районів) та з 10 по 27 грудня цього року. Не пропустіть!
Переглядів: 851 | Додав: psycommunity | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)


22 січня відбувся семінар для працівників психологічної служби ПТНЗ і ВНЗ І-ІІ р.а. "Підвищення рівня психологічної культури всіх учасників навчально-виховного процесу як запорука попередження негативних явищ у закладах освіти". З теоретичним блоком учасників познайомив Віталій Боголій, завідувач центру. Про супровід дітей з особливими потребами та поведінкою, що відхиляється від норми, розповіла фахівець психолого-медико-педагогічної комісії Надія Верба. Алгоритм роботи Балінтовської групи був опрацьований з методистом центру Тетяною Артеменко. Учасники представили та розглянули випадки з практики. Під час зворотнього зв’язку обговорювалися можливості здобуття фахової освіти, особливості підготовки спеціалістів у державному та недержавному секторах та канали професійної комунікації для практикуючих спеціалістів психологічної служби. 
Переглядів: 688 | Додав: psycommunity | Дата: 23.01.2013 | Коментарі (0)

 

Обласний центр науково-технічної творчості для дітей та юнацтва 9 січня провів педагогічні студії "Оптимізація стосунків у педагогічній взаємодії" для керівників гуртків та методистів. Методист центру Т.Артеменко подавала тему "Освітній простір як територія безпеки". Розглядалися засади безпечної поведінки у закладі, витоки жорстокості та професійного вигорання. У колі учасники працювали над балансом життєвої енергії та актуалізацією професійного та особистісного ресурсу. 

Переглядів: 674 | Додав: psycommunity | Дата: 14.01.2013 | Коментарі (0)

 

28 листопада Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників разом із Головним управлінням освіти і науки провів другу зустріч у форматі освітніх діалогів із теми «Психолого-педагогічні засоби оптимізації міжособистісних стосунків в освітньому середовищі». У заході взяли участь заступники директорів з виховної роботи шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів та працівники психологічної служби названих типів закладів. Окрім тем, що вже розглядалися на попередньому зібранні, а саме проблем ефективної комунікації учасників навчально-виховного процесу, дієвих виховних засад та попередження деструктивних поведінкових проявів, учасників  познайомили з трьома стратегіями взаємодії - імперативною, маніпулятивною та діалогічною, їхніми перевагами та недоліками. Володимир Карікаш, доцент кафедри психології, наголосив на задачі розвитку ідентичностей як основі для досягнення діалогічності. На секціях учасники познайомилися із засобами побудови гуманістичної взаємодії та спільного комунікативного простору всіх учасників навчально-виховного процесу (разом із ведучими секцій Валентиною Коновальчук, завідувачкою кафедри психології, та Віталієм Боголієм, завідувачем обласного центру практичної психології та соціальної роботи), працювали із базовими е ... Читати далі »
Переглядів: 1166 | Додав: psycommunity | Дата: 29.11.2012 | Коментарі (0)

 

21 листопада Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників провів освітні діалоги з теми «Психолого-педагогічні засоби оптимізації міжособистісних стосунків в освітньому середовищі». Тема була представлена спеціалістами Головного управління освіти і науки, керівниками інституту, кафедрою психології інституту та центром практичної психології і соціальної роботи, зокрема, Оксаною Славінською, Наталією Чепурною, Раїсою Дзюбак, Валентиною Коновальчук, Володимиром Карікашем, Ілоною Руденко, Ганною Парходько, Віталієм Боголієм, Тетяною Войцях та Тетяною Артеменко. У роботі діалогів взяли участь методисти з виховної роботи, голови районних, міських методоб’єднань заступників директорів з виховної роботи, методоб’єднань класних керівників та методоб’єднань працівників психологічної служби, практичні психологи та соціальні педагоги.

Завданням зібрання було осмислення тих педагогічних процесів та явищ, що ма ... Читати далі »

Переглядів: 803 | Додав: psycommunity | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

 

"Я не ношу годинника, тому що завжди знаю: вже час, час братися за справу" (Стів Маріуччі). 

Методист Тетяна Артеменко 30-31 жовтня брала участь у тренінгу для тренерів "Організація роботи з розв’язання проблеми насильства у школі", що проводився на базі Полтавського університету економіки і торгівлі. Метою тренінгу було підготувати групу спеціалістів для проведення подальшої навчальної роботи з питань попередження насильства в школі в рамках курсів підвищення кваліфікації вчителів. На тренінгу методист отримала відповідні навички, зокрема, плануваня роботи закладу щодо подолання насильства та планування роботи методиста з психологами та педагогами. По закінченню тренінгу отримала сертифікат.
З особистих рефлексій: не інакше як зачарованість темою, бо як ще можна назвати насильницькі феномени, що окупували особистісний простір ім’ярек у період від травня до жовтня цього року. В тему і Хеловін останнього дня жовтня, і вже напередодні, піднімаючись по сходах гостинного університету, відразу бачиш розтяжку "Вітаємо зі святом!", а так як іншого свята не пригадуєш, то асоціюєш напис з торжеством відомої сили, що от-от перевдягнеться та й почне страхати народ. Пробирає холод, на ганку універу пострибують масного чорног ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Додав: psycommunity | Дата: 01.11.2012 | Коментарі (0)

Пошуку шляхів створення ефективної системи роботи професійної команди навчальних закладів та розгляду інших актуальних питань попередження і профілактики девіантної поведінки дітей та учнівської молоді був присвячений обласний семінар-практикум «Попередження та профілактика девіантної поведінки в освітньому середовищі: соціально-педагогічні аспекти», який відбувся 30 жовтня 2012 року на базі Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 27 імені М.К. Путейка. – Тетяна Володимирівна Войцях, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. У роботі семінару-практикуму взяли участь 75 спеціалістів психологічної служби закладів освіти Черкаської області – соціальні педагоги та практичні психологи дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, навчальних закладів інтернатного типу та професійно-технічних навчальних закладів, а також представник каф ... Читати далі »

Переглядів: 777 | Додав: psycommunity | Дата: 31.10.2012 | Коментарі (0)

З 8 по 30 жовтня на сайті ЧОІПОПП обласний центр практичної психології та соціальної роботи провів науково-практичну Інтернет-конференцію «Досвід спеціалістів психологічної служби в подоланні негативних явищ в учнівському середовищі».

Автори дописів, практичні психологи та соціальні педагоги, чиї статті розміщено на сайті, досліджують проблему насильства у навчальному закладі (Уманська Олена, Мусатенко Ніна), профілактику та попередження даного явища (Боголій Віталій, Деркач Галина, Ковальська Тетяна), в т.ч. питання превентивного виховання молодшого школяра (вчитель початкових класів Пришлюк Алла), описують корекційні та розвивальні підходи в рамках теми (Дахно Лариса, Менщикова Олександра, Михайлова Людмила), в т.ч. прийоми формування просоціальної поведінки дошк ... Читати далі »

Переглядів: 1912 | Додав: psycommunity | Дата: 17.10.2012 | Коментарі (0)

"Навчитися можна тільки тому, що любиш" (І.В.Гете). На семінарі для практичних психологів "Забезпечення психологічних умов становлення професійної компетентності педагога", що відбувся 16 жовтня, розглядалася проблема психологічного супроводу професійної компетентності педагога  як одного з напрямків у діяльності працівників психологічної служби. Т.Артеменко розповіла про організацію професійних інтервізійних груп для педагогів та про методику проведення Балінтовської групи за п"ятикроковою моделлю. Учасники працювали в режимі Балінтовської групи та розглянули випадок із практики. Найбільше уваги та часу було приділено вичлененню запиту, правильне формулювання якого є запорукою ефективної групової роботи щодо його задоволення. Було розглянуто різні види запитів та алгоритм роботи з ними. Робота з запитом учасника була результативною та завершилася позитивним зворотним зв"язком. Спеціалісти отримали буклети із алгоритмами та принципами роботи інтервізійної та Балінтовської груп. Із компетенціями практичного психолога щодо здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей із особливостями розвитку учасників познайомила Н.Верба, консультант-практичний психолог, фахівець з питань девіантної поведінки ОПМПК. Принципи командоутворення у закладі обговорювалися зі завідувачем ОЦППСР В.Боголієм.
Переглядів: 1071 | Додав: psycommunity | Дата: 16.10.2012 | Коментарі (0)

Методист Тетяна Артеменко 11 жовтня працювала у відділі освіти міста Христинівки Черкаської області з метою надання методичної допомоги працівникам психологічної служби району. Під час роботи були заслухані запити спеціалістів та проведена інтервізійна група. Одним із питань у роботі групи був розгляд випадку із практики. Фахівці працювали у форматі Балінтовської групи за п'ятикроковою моделлю. Серед основних запитів згадані конфлікти ушколі між учнями, учителями та батьками, виконання робочих навантажень, що виходять за межі посадових обов'язків, та робота з дистанційними сім'ями. Учасникам були надані друковані методичні рекомендації по проведенню інтервізійних та балінтовських груп. З завідувачкою методкабінетом Тетяною Сергіївною Терещук було обговорено перспективи роботи психологічнлї служби району, в т.ч. створення центру практичної психології для задоволення потреб закладів у наданні соціально-психологічних послуг.
Переглядів: 712 | Додав: psycommunity | Дата: 11.10.2012 | Коментарі (0)



10-11 жовтня відбувся обласний семінар для керівників позашкільних навчальних закладів "Створення умов для професійного самовизначення та творчої самореалізації вихованців позашкільних навчальних закладів засобами науково-технічної творчості". Про ефективне спілкування керівника розповіла учасникам методист-практичний психолог обласного центру Т.Артеменко ("Основні засади ефективної комунікації менеджера"). Вирішення проблемних ситуацій у організації ілюструвала презентація, що описувала п"ятикрокову модель взаємодії. За учасниками залишився вибір - використовувати монологічну чи далогічну моделі у спілкування з підлеглими. Результатом може стати формування або автократичного стилю управління колективом, або ж створення команди. Загалом управлінська взаємодія може бути гнучкою та використовувати різні комунікативні стилі для кожного окремого випадку, проте для ефективної діяльності організації та створення психологічного комфорту для її членів доцільніше вибирати діалогічний стиль взаємодії. Обговорюючи тему взаємодії у колективі, учасники також цікавилися роллю психолога у дошкіллі та загалом у державі, розглядали проблему мотивації спеціалістів дошкілля у підвищенні власної професійної компетентності та атестації. 
Переглядів: 808 | Додав: psycommunity | Дата: 10.10.2012 | Коментарі (0)



Цьогоріч у вересні було проведено два семінари -
 «Підсумки роботи психологічної служби області за 2008-2012 роки по виконанню «Плану дій щодо реалізації Концепції розвитку психологічної служби системи освіти України на період до 2012 року» (04.09.12) та «Попередження та профілактика девіантної поведінки в шкільному середовищі: психологічні аспекти» (18.09.12). На семінарі для методистів підводилися підсумки виконання концепції, розглядалися питання введення спецкурсу по психології для викладання у школі, ведення годин психолога, завдання на наступний навчальний рік, у яких робився наголос на соціально-психологічному супроводі початкової ланки освіти та ін ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: psycommunity | Дата: 01.10.2012 | Коментарі (0)



Переглядів: 781 | Додав: psycommunity | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

«Дитина має право на…» – під таким гаслом 10 червня 2012 року у м. Черкаси на площі біля «Будинку торгівлі» відбувся тематичний концерт-вікторина в рамках впровадження у м. Черкаси міні-проекту «Тематичний концерт-вікторина «Права Дитини піснею полинуть…»». Проект здійснювався за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету в рамках проекту Громадської організації «М’АРТ». Автор проекту та ініціатор проведення концерту – Тетяна Войцях, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Допомогу в організації та проведенні Тематичного концерту «Дитина має право на…» надавали волонтери ЧМДГО «Експериментальний творчий центр» та Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру.

До участі у концерті долучилися дитячі та молодіжні творчі колективи, групи та талановита молодь м. Черкаси. Усі концертні номери були об’єднані темою «Права дитини».

В рамках тематичного концерту також проводилась вікторина та здійснювалося експрес-опитування між учасниками заходу з питань Прав ди ... Читати далі »

Переглядів: 1142 | Додав: psycommunity | Дата: 25.06.2012 | Коментарі (0)

 

Обласний центр практичної психології і соціальної роботи Черкаського ОІПОПП підвів перші підсумки впровадження освітньо-профілактичного проекту «Правовий десант» (керівник та координатор – Тетяна Войцях, методист ОЦППСР, соціальний педагог-правник), який отримав грантову підтримку за результатами конкурсу малих грантів «Молодь діє», оголошеного Кременчуцьким міським комітетом молодіжних організацій у рамках проекту «Розвиток громадської ініціативи серед молоді Полтавської та Черкаської областей» та був впроваджений у березні-травні 2012 року в закладах освіти Черкаської області за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (США). Впровадження проекту здійснювалось у партнерстві з ЧМДГО «Експериментальний творчий центр». Результати впровадження проекту були представлені на Міжрегіональній молодіжній конференції "Молодь діє", яка відбулася 13 червня 2012 року у м. Кременч ... Читати далі »

Переглядів: 792 | Додав: psycommunity | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Представник Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, методист обласного центра практичної психології і соціальної роботи, соціальний педагог-правник Тетяна Володимирівна Войцях, взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Традиції та інновації у системі освіти дітей з обмеженими можливостями здоров’я», яка відбулася 10-12 травня 2012 року у м. Москва на базі Державної освітньої установи «Педагогічна академія післядипломної освіти». В роботі конференції взяли участь науковці та спеціалісти-практики, які працюють з дітьми з обмеженими можливостями здоров’я, Росії, України, Республік Бєларусь, Казахстан та Киргистан.

Під час пленарного засідання Т.В.Войцях представила досвід впровадження інклюзивної та інтегрованої освіти та здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей з обмеженими можливостями здоров’я в навчальних закладах Черкаської області, а також систему роботи Черкаського ОІПОПП по підвищенню кваліфікації педагогічних працівників та їх підготовці до роботи з дітьми з обмеженими можливостями здоров’я в умо ... Читати далі »

Переглядів: 851 | Додав: psycommunity | Дата: 19.05.2012 | Коментарі (0)

У щасливій родині – щасливі діти!

 Під таким гаслом у рамках реалізації соціально-освітнього проекту «Відповідальне батьківство – щасливе дитинство» проходило родинне свято у ДНЗ «Струмочок» м. Золотоноша Черкаської області. Цей проект реалізовується за підтримки Кременчуцького комітету молодіжних організацій та Мережі громадських організацій Полтавської та Черкаської областей "Молодь діє!”. Партнерами виступили відділ у справах сім’ї та молоді та відділ освіти Золотоніської міської ради.

Актуальною проблемою нашої громади є необхідність привернення уваги молодих батьків до важливості їх безпосередньої участі у виховному процесі. Саме тому метою проекту, який взялися втілювати в життя Людмила Кулієва (директор ДНЗ «Струмочок») та Любов Неділько (практичний психолог закладу) став розвиток виховного потенціалу ... Читати далі »

Переглядів: 847 | Додав: psycommunity | Дата: 19.05.2012 | Коментарі (0)

В закладах освіти Черкаської області успішно триває реалізація освітньо-профілактичного проекту «Правовий десант», впровадженого обласним центром практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників у партнерстві з Черкаською міською дитячою громадською організацією «Експериментальний творчий центр». Проект отримав грантову підтримку за результатами конкурсу малих грантів «Молодь діє», оголошеного Кременчуцьким міським комітетом молодіжних організацій у рамках проекту «Розвиток громадської ініціативи серед молоді Полтавської та Черкаської областей» за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (США). Термін реалізації проекту – березень-травень 2012 року.

Завершено перший, теоретично-методичний блок реалізації проекту, в рамках якого на базі Черкаського ОІПОПП було проведено навчальний семінар-тренінг «Використання інтерактивних творчих форм просвітницької та профілактичної роботи в проектній діяльності», учасниками якого, за результатами конкурсного відбору згідно поданих анкет, стали спеціалісти психологічної служби (24 особи) та представники учнівського самоврядування (24 особи) з 17 ЗНЗ (в т.ч. 5 закладів нового типу) та 7 ПТНЗ Черкаської області.

По завершенню навчал ... Читати далі »

Переглядів: 949 | Додав: psycommunity | Дата: 06.05.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні завершилися курси психологів. Фото останнього дня на сторінці Фотоальбоми

Переглядів: 752 | Додав: psycommunity | Дата: 28.04.2012 | Коментарі (0)

Обласний центр практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників оголошує про початок реалізації освітньо-профілактичного проекту «Правовий десант», який отримав грантову підтримку за результатами конкурсу малих грантів «Молодь діє», оголошеного Кременчуцьким міським комітетом молодіжних організацій у рамках проекту «Розвиток громадської ініціативи серед молоді Полтавської та Черкаської областей» за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (США).

Проект спрямований на підвищення рівня правової культури учнівської молоді, в т.ч. «групи ризику», попередження злочинності в освітньому середовищі, формування активної соціальної позиції учнів ЗНЗ та ПТНЗ щодо захисту своїх прав і дотримання обов’язків громадянина та толерантної і відповідальної поведінки щодо оточуючих шляхом використання інтерактивних творчих форм просвітницької та профілактичної роботи (агітбригади, соціально-психологічний театр, тренінги, ситуаційні ігри, правові брейн-ринги, тематичні концерти тощо).

До участі у проекті запрошуються спеціалісти психологічної служби та лідери учнівського самоврядування з числа вол ... Читати далі »

Переглядів: 1279 | Додав: psycommunity | Дата: 18.03.2012 | Коментарі (0)

 

28 лютого 2012 року на базі Балаклеївської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Євгенії Гуглі Смілянської районної державної адміністрації відбувся виїзний обласний семінар-практикум «Особливості здійснення соціально-педагогічного супроводу сім’ї в закладах освіти». Координатор і методичний керівник семінару-практикуму – Тетяна Володимирівна Войцях, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. В роботі семінару-практикуму взяли участь 68 спеціалістів психологічної служби закладів освіти Черкаської області – соціальні педагоги та практичні психологи дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, навчальних закладів інтернатного типу та професійно-технічних навчальних закладів. Співорганізатор семінару-практикуму – Центр функціональної психолого-педагогічної діагностики та реабілітації дітей і підлітків (директор Центру – керівник психологічної служби Смілянського району Мачульська Г.В.). До участі у семінарі були запрошені: начальник відділу освіти Смілянської РДА Пі ... Читати далі »

Переглядів: 780 | Додав: psycommunity | Дата: 05.03.2012 | Коментарі (0)



Нагадуємо, що 20 березня - семінар-нарада для керівників психологічної служби. Просимо підготувати наступні матеріали: 1. Звіт по Концепції розвитку психологічної служби за період 2008-2012 рр. (форма подана на сторінці Документи, перейдіть за посиланням http://psycenter.at.ua/load ). 2. Кадровий звіт станом на березень 2012 (бланк за посиланням http://psycenter.at.ua/load , зверніть увагу на зміни, позначені червоним кольором). 3. Орієнтовний список учасників-театрів та їхніх вистав для Другого обласного фестивалю соціально-психологічних театрів "Перспектива". 4. Досвід роботи з дітьми, що мають делінквентну поведінку (порівняльна статистика злочинів за звітний період, зміст здійснюваного соціально-психологічного супроводу). 5. Досвід роботи з дітьми, що мають аутоагресивну поведінку (ситуація в регіоні, зміст здійснюваного соціально-психологічного супроводу). 6. Замовлення на придбання збірника діагностичних матеріалів (за потребою), інформація про збірник розміщена за посиланням http://psycenter.at.ua/load 7. Інформація про власну реєстрацію на даному сайті (нікнейм, дата реєстрації, факти активності (коментарі, форум тощо). Активність на ... Читати далі »

Переглядів: 874 | Додав: psycommunity | Дата: 03.03.2012 | Коментарі (0)

14 лютого 2012 року Черкаська обласна психолого-медико-педагогічна консультація провела нараду-семінар завідувачів міських і районних психолого-медико-педагогічних консультацій на тему: «Організація діяльності психолого-медико-педагогічних консультацій відповідно змін до «Положення про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим), обласні, Київську та Севастопольську міські, районні (міські) психолого-педагогічні консультації». На заході було присутніх 35 осіб. Розглядалися такі актуальні питання: 1.Тетяна Недяк, начальник відділу спеціальної та позашкільної освіти ГУОН, висловилась про важливість упровадження інклюзивної освіти у регіоні, зупинилась на основних критеріях готовності освітнього закладу до упровадження даної інновації. 2. Світлана Скляр, завідувач ЧОПМПК, ознайомила учасників заходу з напрямками роботи районних (міських) ПМПК відповідно до вимог чинного законодавства, вказала на зміни до «Положення про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим), обласні, Київську та Севастопольську міські, районні (міські) психолого-педагогічні консультації». 3. Роза Пилипас, консультант ЧОПМПК, здійснила аналіз планування методичної роботи районними(міськими) психолого-медико-педагогічними консультаціями. 4. Віталій Боголій, завідувач обласного центру практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, зупинився на особливостях комунікативної вза ... Читати далі »
Переглядів: 1560 | Додав: psycommunity | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Нагадуємо про єдиний методичний день для практичних психологів та соціальних педагогів. Він запланований на кожен третій вівторок місяця. Чекаємо ваших тематичних заявок. Їх можна залишити у коментарях або надіслати на поштову скриньку центру. А можна зібратися на Збори і влаштувати різноголосся (зробіть потрібний перехід). Лист викачати зі сторінки Документи.

Переглядів: 705 | Додав: psycommunity | Дата: 10.02.2012 | Коментарі (0)

24.01.12 пройшов семінар для методистів та директорів центрів практичної психології і соціальної роботи.  Тема: «Система ефективної роботи та самоменеджменту керівника психологічної служби». Учасників – 29 осіб. На семінарі розглядалися питання виконання плану дій щодо реалізації Концепції розвитку психологічної служби системи освіти України у Черкаській області на період до 2012 року (за період 2008-2011 рр), а також нові підходи до річного планування роботи методистів з психологічної служби. Проводилися консультації щодо нових поправок до атестаційного Положення педагогічних працівників та порядку збору кадрових даних для підготовки статистичної звітності на період до 1 липня 2012 р.
Переходьте за посиланням http://psycenter.at.ua/load у Документи та знайомтеся з інформацією про збірник діагностичних матеріалів, Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників зі змінами від 10.01.12, запитами УНМЦППСР та відповідями МОНМСУ про ставки спеціалістів служби у НВК та НВО, зміни в атестації та викладання психології в 11 кл. профільної школи (щодо психології, то відповіді на запит не отримано).
Переглядів: 769 | Додав: psycommunity | Дата: 10.02.2012 | Коментарі (0)

19 грудня, у день Святого Миколая, працівники обласного центру практичної психології і соціальної роботи та обласної психолого-медико-педагогічної консультації завітали до Черкаського обласного будинку дитини, що на Пилипенка, 4. Привітали найменшеньких – десятьох діток молодшої ясельної групи. Принесли дітям фрукти, речі, дитячі книжечки. Cтаршеньким дісталися альбоми та олівці. Але запам’яталася зустріч не шурхотінням подарункового паперу, а дитячими рученятами, які тяглися до дядь та тьоть, беззубими усмішками та радістю у довірливих оченятах. Отож усі, хто вже проснувся та кого нянечки принесли до гостей, відразу, як і годиться, опинилися на руках у дорослих. Артем, Максим, Вадим, Марина (дивись фото у Фотоальбомах http://psycenter.at.ua/photo). Максимко з усією дитячою відкритістю відразу потягнувся цілуватися. Йому вісім місяців, і через два місяці він потрапить у старшу ясельну групу. Коли Максимко народився - одинадцята дитина в сім’ї – раптом виявилося, що ця «рукавичка» вже затісна, і для нього у цій сім’ї немає місця. І тепер йому і за маму, і за тата – дві нянечки та медсестра, що опікуються дітлахами у наймолодшій групі, де діткам від чотирьох до десяти місяців. Але й працівниці не знають, чи позбавлені горе-батьки батьківських прав. Максимко ж тим часом зацікавлено роздивляється, як гості одягають на його товаришку яскраво-зелене платтячко – якраз впору, ну справжнісінька королева балу. Свято ж усе-таки! ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: psycommunity | Дата: 19.12.2011 | Коментарі (0)

З 10 по 20 жовтня на сайті Черкаського ОІПОПП ЧОР проходила науково-практична інтернет-конференція "Конфлікт в освітньому середовищі як потреба змін". Дякуємо всім учасникам заходу. Заходимо на сайт http://oipopp.ed-sp.net/content/category/7/112/15/ знайомимося з матеріалами від психологів, соціальних педагогів, керівників служби, педагогів, вихователів. Дані про авторів дописів  з короткими резюме та авторів статей можна знайти за посиланням http://psycenter.at.ua/load Планується сертифікація авторів та друк статей. Збірник статей вже схвалений  вченою радою інституту 06.12.11, протокол №4. Автори дописів долучаються до банку даних педагогічного досвіду області. Можемо продовжити обговорення теми на форумі інституту чи на нашому сайті у коментарях. 


Переглядів: 857 | Додав: psycommunity | Дата: 02.09.2011 | Коментарі (0)

Познайомитись з дослідженням щодо насилля у школах Черкащини можна, перейшовши за посиланням http://psycenter.at.ua/publ
У матеріалі зачеплено аспект організаційного конфлікту.


Переглядів: 846 | Додав: psycommunity | Дата: 22.08.2011 | Коментарі (0)

Увага! наберіть у пошуковику "Черкаський освітянський портал", зайдіть на сайт ЧОІПОПП та прочитайте про заочну конференцію центру, присвячену іміджу працівника служби. Реєструйтесь на форумі та залишайте для нас свої думки та пропозиції.
Переглядів: 911 | Додав: psycommunity | Дата: 10.07.2011 | Коментарі (2)

 
З 1 квітня 2011 року упродовж двох місяців обласний центр практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників реалізував проект «Волонтерський рух як інноваційна форма розвивальної, превентивної та профілактичної соціально-педагогічної роботи з молоддю», який отримав грантову підтримку за результатами конкурсу малих грантів «Молодь діє», оголошеного Кременчуцьким міським комітетом молодіжних організацій у рамках проекту "Розвиток громадської ініціативи серед молоді Полтавської та Черкаської областей" за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (США).
 
Мета проекту: активізація волонтерської діяльності учнівської та студентської молоді, у тому числі зі сільської місцевості, в умовах загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів з питань запобігання негативним явищам в учнівському середовищі та місцевій громаді; залучення учнівської та студентської молоді до активного громадського життя на засадах партнерської взаємодії; створення позитивного іміджу психологічної служби закладів освіти
 
В рамках проекту був проведений навчальний семінар-тренінгу для працівників психологічної служби закладів освіти з метою підгот ... Читати далі »
Переглядів: 877 | Додав: psycommunity | Дата: 07.04.2011 | Коментарі (0)

 
22 лютого цього року у м.Городищі пройшов семінар для керівників психологічної служби. Заходьте у блог та читайте зворотний зв’язок http://psycenter.at.ua/blog. А для закріплення пройденого матеріалу просимо вас, шановні керівники служб, учасники семінару, залишити ваші відгуки у коментарях, перейшовши до блогу за гіперпосиланням. Також наводимо перелік запитань, які допоможуть нам та вам осмислити професійний матеріал, що був представлений на семінарі, та ефективно спланувати нашу спільну подальшу роботу.
                                                    
                                                ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ЗВОРТНОГО ЗВ’ЯЗКУ:
1. Проекти яких наказів та аналітичних дові ... Читати далі »
Переглядів: 1051 | Додав: psycommunity | Дата: 14.02.2011 | Коментарі (3)

Черкаська спеціальна ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. Черкаської обл.ради з 2011-2012 нр відкриває нове відділення для дітей з вадами зору та оголошує набір до 1 класу за типовим навчальним планом для дітей зі зниженим зором (наказ МОН У від 03.11.2004 №849). Навчання у закладі безкоштовне, максим.наповнюваність 12 осіб, проводяться корекційні заняття з лікувальної фізкультури, ритміки, розвитку мовлення, соціально-побутової орієнтації, консультації лікаря-офтальмолога, заняття з мед.сестрою. Працює група прод.дня, при потребі учні зараховуються до шкільного гуртожитку (цілодобове переб.), організоване безкоштовне харчування.
Переглядів: 809 | Додав: psycommunity | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

25 січня пройшов семінар для психологів на тему подолання насилля. Детально дивись у блозі http://psycenter.at.ua/blog

Переглядів: 944 | Додав: psycommunity | Дата: 31.01.2011 | Коментарі (0)

Зразок атестаційного листа змінився - він - у новому типовому атестаційному положенні. Документ викачати з "Документів".
Переглядів: 2788 | Додав: psycommunity | Дата: 31.01.2011 | Коментарі (0)

 
Психологічній службі України в цьому році - 20. Черкаському обласному центру - 10. Іменини відгуляли 1 січня, вітання продовжуємо приймати.
Нагадуємо, що для нас цінними є ваші спогади, спостереження, рефлексії на тему розвою служби на рідній географічній мапі. Будемо вдячні за надані вами матеріали довільного формату на скриньку psycenter@ukr.net та за тел. (0472)644107. Підсумком колективних спогадів може стати стаття, розділ до тематичного ювілейного збірника матеріалів тощо. Нам цікава думка кожного!
Переглядів: 817 | Додав: psycommunity | Дата: 31.01.2011 | Коментарі (0)

 
Увага всім творчим особистостям та колективам області! На 21 квітня заплановано проведення фестивалю соціально-психологічних театрів. До 1 квітня від керівників соціально-психологічних театрів чекаємо заявок та матеріалів за проведеною упродовж року роботою. Запитання можна задавати через коментарі, листування та за тел. (0472)644107. Наказ викачати зі сторінки "Документи".
Переглядів: 824 | Додав: psycommunity | Дата: 31.01.2011 | Коментарі (0)

Процедура та вимоги до атестації педпрацівників зазнали серйозних змін. І все це - з 30 грудня. Нове типове положення про атестацію та лист-роз’яснення шукайте в "Документах".

Відповіді на ваші запитання щодо атестації шукайте на сторінці "Матеріали"  / або перейдіть за посиланням http://psycenter.at.ua/publ
Переглядів: 994 | Додав: psycommunity | Дата: 28.12.2010 | Коментарі (2)



Хто збирається атестуватися в Києві, подбайте про свої курси там же. Але не в рік атестацї, а раніше. Київські курси проходять в три етапи довжиною у півроку, можете не вписатися! Вимоги до атестаційної роботи є у збірнику нормативних документів та у ОЦППСР.
УВАГА! заплановані багатьма курси на 2012 рік доведеться перенести на 2011! Адже вони проходять влітку та зараховуються в актив як умова для атестації аж на наступному атестаційному засіданні. Тобто: У 2011 пройшов курси - у березні 2012 атестаційна комісія їх врахує. Хто збирається атестуватися у 2011 році і щойно не був на обласних курсах, а до березня 2011 вже мине більш як 5 календарних років з моменту його останніх курсів, той може отримати не завжди бажане для нього рішення атестаційної комісії. РОБІТЬ ЗАЯВКИ!
ПРИМІТКА:
Для бажаючих пройти навчання по ППТ і одночасно зарахувати його як курси, звертайтеся до Українського інституту позитивної крос-культурної психотерапії і менеджменту. Це в Черкасах (і не тільки) (запитання: psycenter@ukr.net чи тел (0472)64-41-07). 
Переглядів: 771 | Додав: psycommunity | Дата: 16.05.2010 | Коментарі (0)

 
 
                                                      
Виявилось, що оптимізація звітування - річ просто необхідна. Що значить оптимізація? Це персональна здача звітів керівниками районних та міських служб. Як з’явилося таке рішення? Дев’ять років існування обласної служби показали неефективність заочного звітування. Несвоєчасність, допущення фактичних помилок та труднощі їхнього дистанційного усунення. зсування внаслідок цього кінцевих термінів здачі обласного звіту - ось основні камені спотикання заочного звітування. При персональному звітуванні ВСІ ДАНІ перевіряються працівником центру разом з керівником районної чи міської служби безпосередньо і при потребі відразу коректуються. Сподіваємося, що наші персональні зустрічі дозволять не тільки збільшити рівень відповідальності за власну роботу та відчуття причетності до загальної справи, а і сприятимуть зміцненню контакт ... Читати далі »
Переглядів: 971 | Додав: psycommunity | Дата: 06.05.2010 | Коментарі (0)